O dobrih lastnostih skoraj že pozabljene sveže repe, smo že pisali. Več lahko preberete tukaj. Pod hitro kosilo smo dodali tudi recept za enolončnico iz sveže repe. Torej, ko vas bo pot prihodnjič zanesla na tržnico, kupite še nekaj korenov sveže repe in zdrave repine vršičke.
To kosilo na hitro nas kulinarično popelje v polpretekle čase, ko so naši predniki redno uživali jedi iz sveže repe. Ob receptu za enolončnico, dodajamo še recept za solato iz repinih vršičkov.
Za enolončnico potrebujemo - svežo repo
- čebulo in česen
- krompir
- lovorjev list, kari
- prekajeno meso
- peteršilj.
Priprava:
1. Krompir olupimo ter narežemo na štiri dele. Damo ga v lonec z vodo in zavremo. Sesekljamo še čebulo in česen ter ju dodamo h krompirju. Začinimo s soljo, kumino, karijem in lovorjevim listom. Pokrito kuhamo, dokler krompir ni mehak.
2. Repo olupimo in narežemo na majhne koščke.
3. Ko je krompir mehak, ga zmečkamo na manjše koščke. Dodamo repo in prekajeno meso. Kuhamo, dokler se repa ne zmehča.
3. Naredimo podmet iz moke in vode ter ga vkuhamo. Nasekljamo svež peteršilj in ga dodamo k jedi. Za okus lahko dodamo doma narejeno vegeto. Recept je tukaj.
Priprava solate iz repinih vršičkov
Repine vršičke operemo in damo v solatno sledo. Dodamo še kuhan fižol v zrnju. Začinimo s soljo in kumino. Dodamo bučno olje, malo belega olja in ustrezno mešanico kisa in vode. Prelijemo in previdno premešamo.
Z okusi oziroma dodatki se lahko poigravate. Dodate lahko še na koščke narezane orehe ali pa vržete v solato pest rozin. Tako ste se odmaknili od klasike in jedem dodali svojevrstno noto in okus.