Pri nas sladki krompir ni pogosto uporabljeno živilo, Äeprav je zanimivega, okusnega, rahlo sladkastega okusa. Ko sta se znanca vrnila s treking potovanja po Indoneziji sta pripovedovala, da sta dober mesec preživela ob sladkem krompirju, pripravljenem na tisoÄ in en naÄin.
Sladki krompir lahko gojimo na vrtu, saj je rastlina pri nas dobro znana, le da jo gojimo kot okrasno rastlino v koritih. Na vrtu se razbohoti in razvije debele gomolje. V kleti ga hranimo za ozimnico na enak naÄin kot krompir. Lahko pa ga kupimo tudi na zelenjavnem oddelku katerega od naših veletrgovcev.
Kako skuhamo sladki krompir?
Priprava
1. Sladki krompir operemo in ga damo v lonec s tolikšno koliÄino vode, da je "udobno" pokrit. Vodo solimo in dodamo nekaj nageljnovih žbic.
2. Kuhamo ga slabe pol ure in zmes z vilico preizkušamo ali je že mehak.
3. Ko je kuhan, vodo odlijemo in ga pustimo pokritega stati še 10 minut.
4. Sledi previdno lupljenje krompirja. Sladki krompir ima veliko Ärnih oÄesc, ki jih z nožem odstranimo. Krompir takoj uporabimo za pripravo jedi. Äe ga ne uporabimo takoj, potem ga pokrijemo in shranimo v hladilniku za kasneje.
Foto: vietworldkitchen.typepad.com
Naš recept za pripravo sladkega krompirja kot prilogo k Äajoti, bodiÄasi buÄi, si lahko preberete tukaj.