Že stari rimski pesniki so opevali slastnost jagod. Danes traja prodaja jagod v supermarketih celo leto. Na naših vrtovih in slovenskih rastlinjakih pomeni mesec maj zagotovo vrhunec jagodne sezone. Poznamo Äez tisoÄ razliÄnih vrst tega okusnega in cenjenega plodu. Nekateri menijo, da 8 veÄjih jagod zadovolji celodnevno potrebo po vitaminu C. Jagode vsebujejo veÄ vitamina C kot oranže in limone. Bogate so še z dragocenimi minerali kot so kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo.
joghurt.files.wordpress.com
Pripisujejo jim tudi zdravilni uÄinek. V ljudski medicini veljajo kot sredstvo proti slabokrvnosti. Odvajajo vodo in so primerne za zdravljenje bolezni ledvic, revme, zniževanje krvnega pritiska, holesterola ... Ljudje, ki so na dieti radi posežejo po jagodah, ker imajo malo kalorij, okoli 35 kal na 100 g. Nekaj jagod, ki jih pojemo pred kosilom, nam zmanjša obÄutek lakote.
Priljubljene so v kulinariki. Ljubitelji jagod prisegajo na sveže jagode s sladko smetano. Na slovenskem spletu si lahko preberete veÄ o jagodah na www.jagode.net/
V rubriki upravljanje osebnega premoženja pa smo prevedli s portala www.jagode.org, kako z jagodami obogateti.
SLADOLED IZ JAGOD IN JOGURTA
StolÄemo 2 dcl sladke smetane. Penasto umešamo 2 rumenjaka z 2 jedilnima žlicama sladkorja. Äetrt kilograma jagod in jogurt zmiksamo s paliÄnim mešalnikom.
Dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Vlijemo v avtomat za izdelavo sladoleda in poÄakamo, da nastane sladoled.