Paella je tradicionalna španska jed,ki je priljubljena še marsikje drugje. Je glavna jed praznovanj, pri čemer jo v Španiji v skladu z izročilom kuhajo moški. Najbolj znane sestavine paelle so kuretina, svinjina, zajec, fižol. V različnih predelih Španije pripravljajo paelle z različnimi sestavinami, pri čemer je najbolj priljubljena tista z morskimi sadeži.
Paello lahko skuhamo zelo hitro, zato je primerna za kosilo na hitro. Priporočamo vam še ogled našega recepta za pripravo paelle z morskimi sadeži, kot hitrega kosila.
Nanizali vam bomo 5 korakov, po katerih pripravite paello tako, da bo zares dobra.
Foto: gulfcoastpaella.com
1. Paello zalivamo z jušno osnovo, v kateri namakamo žafran. V manjšem lončku segrejemo trikrat toliko vode, kot je riža, ki ga bomo uporabili za paello. V vodo damo jušno kocko in jo zavremo. Nekatere sestavine v paelli nikakor ne smejo manjkati, npr. nekaj nitk žafrana, ki jo obarva in doda svojevrsten okus. Žafranove nitke damo v juho in premešamo, da spusti barvo.
www.saffronusa.com
2. Riž prepražimo na olju. Za boljši okus najprej na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in na majhne kocke narezano papriko. Nato dodamo riž, ki ga pet minut mešamo, da "ostekeni". Zakaj? Pomembna je namreč vrsta riža, ki jo uporabimo za paello. Najprimernejši je tisti, na katerem piše riž za paello, a ga bo pri nas težko dobiti. Vsekakor mora to biti riž, ki se ob kuhanju ne sprijema. Če riž najprej nekaj minut pražimo na olivnem olju, bomo preprečili, da se bodo njegova zrnca zlepila.
www.highheelsandfrijoles.com
3. Riž zalijemo z vročo jušno osnovo, zato moramo lonček, v katerem smo pripravljali juho pustiti na zmernem ognju, da rahlo vre.
2.bp.blogspot.com
4. Paelle ne mešamo. Mešanje mora biti zreducirano na minimum, bolje je ponev s sestavinami nekajkrat pretresti, da se riž ne prime na dno posode. V nekaterih predelih Španije velja za posebej slastno prav riževa skorja zapečena na dnu posode. Riž skuhamo v 20 minutah skoraj čisto do mehkega. Sedaj dodamo tiste sestavine, ki jih še želimo imeti v paelli: meso, morske sadeže ... Te sestavine smo pripravili v posebni posodi in jih le dodali k paelli. Varianta je, da na olju najprej prepražimo te sestavine, jih umaknemo iz ponve in nadaljujemo z zapisanim pod točko 2. Sestavine le rahlo vmešamo, da ostanejo v glavnem na vrhu paelle.
newsimg.bbc.co.uk
5. Ob koncu naj paella počiva še 10 minut. Paella se praviloma pripravlja v veliki litoželezni posodi z ravnim dnom in dvema ročajema. Po njej je jed dobila tudi ime. Posoda je tudi dekorativna, zato paello serviramo kar v njej.
news.bbc.co.uk
Naš recept hitrega kosila za paello z morskimi sadeži je tukaj.