V dveh predhodnih delih, (prvi zapis lahko preberete tukaj, drugega pa na tej povezavi), smo že pisali o zdravilnih uÄinkih sadja in zelenjave. Tokrat dodajamo še tretji del z zanimivimi lastnostmi oranže, pšenice, riža, ribjega olja in še marsiÄesa drugega.
VeÄ preberite v nadaljevanju.
Foto: www.dreamstime.com
Oranža - vsebuje zelo pomembne karotinoide, terpene in flavonide, ki pomagajo pri prepreÄevanju in zdravljenju raka na trebušni slinavki, želodcu in dojki. Je bogata z vitaminom C in betakarotinom. PrepreÄuje tudi napad astme, pojave bronhitisa in vnetje dlesni.
www.taste.com.au
Paprika- je zelo bogata z antioksidanti. Koristi proti prehladu, bronhitisu, astmi, katarakti, arteriosklerozi in angini pektoris.
www.mrdeath.net
Paradižnik - je zelo bogat z antioksidantom likopinom, ki mu pripisujejo antikancerogene vsebine.
www.sogoodblog.com
Peteršilj - je bogat z antioksidantom monoterepinom in poliacetileni.
www.victoriananursery.co.uk
BrstiÄni ohrovt- vsebuje antioksidante in antibiotike.
web.ard.de
Pšenica - v zrnu zmanjšuje možnost zaprtja, prepreÄuje rast polipov v debelem Ärevesju, nekateri so lahko alergiÄni na posamezne sestavine pšenice.
www.dodaj.rs
Riž - deluje proti driski
cdn.benzinga.com
Ribe in ribje olje - sozelo zdravilne, prepreÄujejo pojave razliÄnih bolezni. ŠÄitijo srce, zmanjšujejo možnost možganske kapi, prepreÄujejo artritis, astmo,v isoki krvni pritisk, dijabetes, migreno. PoveÄujejo koristni holesterol in zmanjšujejo trigliceride. Nekatere vrste rib so bogate z antioksidantom selenom, koencimom Q-10, kislinami OMEGA 3, ki zmanjšujejo možnost raka na debelem Ärevesju in dojki. Najbolj zdrave so sardine, skuše, losos in tunina.