Oreščkom makadamija v angleškogovorečem okolju nekateri rečejo "kraljica/kralj oreščkov". Razlogov je več: ker vsebujejo veliko dobrih maščob, ker jih je težko pridelati in težko razmnoževati. Olje makadamije je sestavni del mediteranske diete, oreščki pa se na mizi v zahodnem svetu velikokrat znajdejo namesto nezdravega čipsa.
Oreščki so po mnogih raziskavah zaradi dobrih vsebin zaželeni pri zaščiti srca, znižanju holesterola, pri preprečevanju motenj v krvnem obtoku in pri dietah.
Foto: www.lose-weight-with-us.com
Oreščki rasejo na drevesih makadamije, ki izvorno prihajajo iz deževnih gozdov Queenslanda v Avstraliji, danes pa jih gojijo razen v Avstraliji še v Novi Zelandiji, južni Afriki, Izraelu, Braziliji, Kaliforniji, Paragvaju, Indoneziji in še kje. Do nedavnega je bil največji proizvajalec oreščkov makadamija Haiti, od leta 2006 pa so jih prehiteli Avstralci s prozvodnjo 40 000 ton oreščkov letno iz 6 milijonov dreves. Globalno se letno proizvede 100 000 ton makadamijevih oreščkov.
/www.macadamia.net.au/
Drevesa so visoka 2 do 12 m, oreščke pa lahko obirajo, ko drevo doseže starost med 7 in 10 let. Drevesa dosežejo izjemno starost, tudi do 100 let. Najidealnejše temperature za uspevanje dreves so med 10 in 25 stopinjami celzija. Drevesa cvetijo z zanimivimi visečimi cvetovi. Oreščki rasejo na drevesu, vendar jih obirajo s tal. Najprej jih nekaj mesecev sušijo na zraku, nato olupijo zelo trdo lupino in jih ponovno sušijo, da zmanjšajo vsebnost vode v njih.
www.cathedralcovemacadamias.co.nz
Oreščki makadamija, ki so poimenovani po raziskovalcu Johnu Macadamu, so bili javnosti predstavljeni leta 1877. V Evropi jih poznamo od 60. let preteklega stoletja. Cenjeni so oreščki in olje, ki se pridobiva iz njih.
www.hort.purdue.edu
Hranilne vrednosti oreščkov so odkrili že Aborigini. Bogati so s kalcijem, fosforjem in železom ter predvsem vitaminom B. Vsebujejo nenasičene maščobe omega 6 in omega 3, v razmerju 2:1. Klasične shujševalne diete imajo običajno razmerje omenjenih maščob 16:1. Te maščobe so pomembne za zmanjšanje nevarnosti kroničnih bolezni pri raku, srčno žilnih boleznih in revmatičnemu artritisu. Oreščki zmanjšujejo holesterol in bi jih kazalo jesti vsakodnevno. 100 g vsebuje 740 kcal.
Ker je lupina izjemno trda, je domišljija proizvajalcev pri snovanju priprav za trenje lupin, neizmerna.
www.islandbreath.org
Olje makadamije se hladno stiska iz oreščkov in je primerno za kuhanje pri visokih temperaturah. Uporablja se pri pripravi mesa, zelenjave, marinad, solat, dresingov, majoneze, pri peki. Olje se uporablja tudi v kozmetični industriji kot ekskluzivno olje za telo.
olje je na voljo tudi v naših trgovinah.
www.brookfarm.com.au
Naš recept s pripravo jedi z oljem makadamije, si lahko preberete tukaj.
V pripravo vam priporočamo še naš recept s testeninami, pripravljenimi na olju makadamije in z dodatkom oreškov makadamija. Recept si lahko preberet tukaj.
Več o makadamiji in različnih receptih je na avstralski spletni stranimacadamias.org