Recept za oljno osnovo »Oleolux« je sestavila dr. Johanna Budwig, nemška raziskovalka na področju kemije, strokovnjakinja na področju maščob in olj v letu 1951.
Njena dieta »dieta proti raku s skuto in lanenin oljem«je danes sestavni del celostnega zdravljenja v mnogih klinikah, ki so zelo uspešne pri zdravljenju raka. Njen pogled na raka je celosten in zajema tako fizične kot tudi bolj subtilne ravni našega bivanja.
V nadaljevanju preberite, kako pripravimo oleolux.
Dr. Johanna Budwig se je rodila 30. septembra 1908 v Nemčiji in umrla 19. maja 2003 v zavidljivi starosti 94 let v Freudenstadtu. Študirala je farmacevtsko kemijo in fiziko in diplomirala iz obeh vej znanosti leta 1936, oziroma 1938. Takrat je bila znanstvena asistentka vodilni avtoriteti za kemijo maščob Hansu Paulu Kaufmannu (1889 -1971) na univerzi v Münstru.
Sedemkrat je bila predlagana za Nobelovo nagrado. Njej gre zasluga za prepoznavanje različnih maščobnih kislin v maščobah (prej nismo vedeli, iz katerih maščobnih kislin so določene maščobe sestavljene). Pretežni del življenja je posvetila raziskovanju vpliva maščob na zdravljenje tumorjev. Njene terapije so se pokazale kot izjemno uspešne. Skoraj do konca življenja je sodelovala pri zdravljenju obolelih z rakom in raziskovanju te bolezni.
- 250 g kokosove maščobe
- 1 čebulo
- 10 strokov česna
- 125 ml olja iz lanenih semen
Priprava
Čebulo (belo ali rdečo) sesekljamo na koščke. Če želimo močnejši okus, lahko sesekljamo nekaj več čebule.
V kozici na 100 stopinjah raztopimo in segrejemo kokosovo mast. Kokosova mast vsebuje večinoma srednjeverižne nasičene maščobne kisline (90 %), od katerih je 50 % lavrinskih. Zaradi tega je stabilna pri visokih temperaturah. Maščobi dodamo nasekljano čebulo in rahlo pražimo 15 minut.
Medtem olupimo in sesekljamo česen, ki ga primešamo čebuli. Skupaj pražimo še tri minute.
Po praženju odcedimo maščobo skozi sito in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato dodamo sveže stiskano laneno olje.
Tako: OLEOLUX maščobna osnova je končana. Namesto masla jo lahko namažemo na kruh, dodajamo k zelenjavi, kašam, rižu, juham in solatam.
Pozor
Pravilo je, da oljno maščobne osnove iz olja in lanenih semen nikoli ne segrevamo. Če jo morate segreti, potem pazite, da to ne traja dlje kot eno minuto.