To je za klasične predstave o pripravi peciva, nenavaden recept, saj se "suha" mešanica moke, pšeničnega zdroba, sladkorja in pecilnega praška le posuje v model za pečenje in kombinira z raznimi nadevi. Pecivo je izjemno dobro in hitro ter enostavno pripravljeno. Odlična izbira za tiste, ki imajo radi sladice s sadjem, mlečnimi izdelki in ne marajo zapletenih receptov za pripravo.
Naš recept atomskega peciva predstavljamo v sliki in besedi.
Potrebujemo:
- po en jogurtov lonček moke in pšeničnega zdroba
- jogurtov lonček rjavega sladkorja
- pecilni prašek
- 3 jabolka in 1 bučko (lahko katerokoli drugo sezonsko sadje)
- vanili sladkor in rjavi sladkor
- malo cimeta (po želji)
- rozine in malo ruma
- malo margarine in drobtin
- 100 g mletih lešnikov
- 0,5 kg svežega sira
- 2 jajčki
- 2 dcl smetane za kuhanje in 1 jajček
Priprava:
1. Pripravimo tri jogurtove lončke: v enega damo gladko moko, v drugega pšenični zdrob in v tretjega rjavi sladkor. V posodo presejemo moko pomešamo s pecilnim praškom, dodamo zdrob in sladkor ter dobro premešamo.
2. Premešane sestavine ponovno razporedimo v tri jogurtove lončke.
3. Olupimo jabolka in bučko, ki ji odstranimo tudi semenje. Naribamo in dodamo cimet, vanili sladkor in dosladkamo z rjavim sladkorjem po želji. Rozine namočimo v rum.
4. Model za torto premažemo z magarino in potresemo z drobtinami.
5. V tortni model vsipamo lonček že pripravljene "suhe" mešanice moke, pšeničnega zdroba, sladkorja in pecilnega praška. Na to razprostremo naribana jabolka in bučke in posipamo s polovico rozin, namočenimi v sladkorju. Posipamo še z mletimi lešniki.
6. Ponovno posipamo s "suhimi" sestavinami.
7. Zmešamo sveži sir z dvema jajcema in sladkamo po okusu. Dodamo še preostale rozine, namočene v rumu.
8. Vlijemo v tortni model in ponovno posipamo s suhimi sestavinami.
9.Prežvrkljamo 2 dcl sladke smetane z enim jajčkom
... in prelijemo po vrhu.
10. Sledi pomemben del, od katerega je odvisna sočnost peciva in spečenost suhih sestavin: z vilico ali nožem na mnogih mestih prebodemo pecivo, da se suhi deli dobro prepojijo. Če imamo čas, pustimo pripravljene sestavine počivati vsaj eno uro, da se bolje prepojijo.
11. Pečemo pri 175 stopinjah celzija, dokler zgornji del ne porjavi (okoli 30 do 35 minut). S palčko prebodemo in preverimo ali je pecivo pečeno.