Okus tega peciva zelo spominja na gibanico. Lahko ga pripravimo v obliki torte ali pa v pravokotnem pekaču. Osnova je skuhan mlečni zdrob in že kupljeno razvaljano krhko testo. Mlečnemu zdrobu dodamo svež sir, sadje in nekatere druge sestavine. Enostavno in osvežujoče pecivo, ki ga pripravimo preprosto in hitro.
Potrebujemo:
- razvaljano krhko testo
- pol kg svežega sira
- 1/2 jogurtovega lončka pšeničnega zdroba
- 1/2 l mleka
- 2 jajci
- 1 vanili puding
- 1 lonček rjavega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- malo rozin namočenih v rum
- na kocke narezano sezonsko sadje
- malo ruma za okus
- nekaj žlic kisle smetane
Priprava
1. Iz pol litra mleka in polovice jogurtovega lončka pšenilnega zdroba skuhamo mlečni zdrob in ga ohladimo.
2. Sadje narežemo na kocke, posipamo z malo rjavega sladkorja in dodamo žlico ruma ter pustimo stati. Rozine namočimo v rum.
3. Model za peko namastimo in posipljemo z moko. Nanj razprostremo kupljeno testo.
4. Ohlajenemu pšeničnemu zdrobu primešamo svež sir, 1 jajce, prašek 1 vanilin pudinga, vanilin sladkor in rjavi sladkor. Dodamo še sadje in rozine ter dobro premešamo.
5. Vlijemo v testo in razprostremo po pekaču. Iz kisle smetane in jajčka zmešamo preliv, ki ga polijemo po testu.
6. Pečemo 45 minut pri temperaturi 175 stopinj celzija.
7. Ohladimo in stražimo, da ga sladkosneda okolica takoj ne "pospravi" .