Krostata je odliÄna primorska sladicaz jabolki in prelivom iz sladke smetane. Nekoliko smo jo priredili in jo pripravili s kokosovim mlekom in vanili pudingom. Testo smo kupili, zato se ta sladica pripravi zelo enostavno in hitro.
Äe uporabimo javorjev sirup in izpustimo vanilin sladkor, je to sladica, ki jo lahko pripravimo brez sladkorja. Brez skrbi, kljub temu je prijetnega sladkega okusa. Za ljubitelje sladic z jabolki, je to imenitni posladek.
1. PekaÄ namažemo z margarino in posipamo z drobtinami. Prekrijemo s kupljenim testom.
2. Testo namažemo z mareliÄno marmelado ali agavinim sirupom, nato pa še s kislo smetano.
3. Jabolka naribamo na rezine. Ni nujno, da jih olupimo, razen Äe nas lupine motijo. JabolÄne rezine razgrnemo Äez kislo smetano v modelu.
4. Jabolka posipamo z vanilin sladkorjem in z rozinami.
5. V posebno posodo damo prašek vanili pudinga. Odpremo konzervo s kokosovim mlekom. Na vrhu bo mleko strjeno, zato posnamemo ta del, dokler ne pridemo do tekoÄine. Vlijemo na puding in dobro premešamo. Dodamo jajÄki in strjen del kokosovega mleka ter vse dobro premešamo.
6. Polijemo Äez jabolka, zagrnemo s preostalim testom. Testo premažemo še s kislo smetano. PeÄemo v peÄici pri 175 stopinjah celzija okoli 30 do 40 minut.
7. Merilo naj bo lepo porjavela skorja na vrhu peciva. Ali je pecivo peÄeno, preizkusimo tudi z zobotrebcem, s katerim prebodemo pecivo.