KmeÄke gospodinje so že vedno s kruhom ravnale zelo skrbno. Äe je kruh ostal, so ga znale porabiti v receptih na razliÄne naÄine. Eden izmed takšnih receptov je kruhov narastek, popestren z domaÄimi neškropljenimi jabolki. Recept nam je bil zaupan na podeželju v okolici Slovenske Bistrice. Mi pa smo ga nekoliko priredili.
Kaj potrebujemo za enostaven in okusen kruhov narastek z jabolki?
Sestavine
- kruh ali žemlje
- smetana in mleko
- jabolka
- 3 jajca
- pol jogurtovega lonÄka pšeniÄnega zdroba
- jogurtov lonÄek rjavega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 vanili puding
- rozine
- malo ruma
- cimet
Priprava
1. Kruh in (ali) žemlje narežemo na kocke. V mikrovalovni peÄici na 30 sekundah segrejemo smetano in mleko. Prelijemo Äez narezan kruh in pustimo, da se kruh prepoji.
2. Jabolka naribamo na rezine kar z olupki. Dodamo vanilin sladkor, cimet, rozine in malo ruma. Premešamo.
3. LoÄimo rumenjake in beljake, iz katerih stepemo sneg. K rumenjakom primešamo sladkor in vanilin puding. Äe je masa pregosta, ji dodamo nekaj žlic mleka.
4. K namoÄenemu kruhu vlijemo jajÄno mešanico in dodamo polovico jogurtovega lonÄka pšeniÄnega zdroba. Pridenemo še jabolka in dobro premešamo. Nazadnje previdno vmešamo še beljake.
5. Maso vlijemo v pekaÄ, ki smo ga namastili in posipali z drobtinami. PeÄemo pri 180 stopinjah 30 do 35 minut. Z zobotrebcem preizkusimo ali je pecivo peÄeno.