Ponujamo zamisli za dva silvestrska jedilnika - enega, za katerega ne potrebujemo veliko denarja in drugega, ki bo prišel prav, če moramo silvestrsko večerjo pripraviti zelo na hitro. Za prvi jedilnik bomo za štiri osebe odšteli okoli 20 €, ob predpostavki, da so osnovne sestavine kot olje, moka, sladkor, riž, krompir, drobtine ... že v domači kuhinjski omari. Drugi jedilnik je dražji, a ga lahko ob dobri organizaciji dela pripravimo v dobri uri.
Vsak jedilnik je sestavljen iz predjedi, juhe, glavne jedi in deserta.
Kaj torej skuhati za sivestrsko večerjo?
Na tej povezavi si lahko preberete tudi naš lanski predlog silvestrske večerje.
Silvestrski jedilnik za 20 € za štiri osebe
Predjed: cvetača s prelivom
Juha: kurja juha na kitajski način
Glavna jed: panirani bukovi ostrigarji (šampinjoni), riževe kroglice in motovilec
Desert: Bajadera rezine
Hitro pripravljen silvestrski jedilnik za poznozaposlene
Predjed: pršut, melone in olive
Juha: bučna juha s kokosovim mlekom
Glavna jed: cordon bleu, krompir, solata
Desert: Albertove rezine
Še oba jedilnika v sliki in s povezavami do receptov
Nakupovalni seznam za prvi jedilnik
- cvetača
- 5 jajc
- kisla smetana
- malo peteršilja
- kurja prsa (file)
- 2 korenčka
- 1 por
- malo šampinjonov
- vejica listov zelene
- majhna koreninica ingverja
- gobe ostrigarji (lahko šampinjoni)
- motovilec
- po litra mleka
- 20 dag albert keksov
- margarina
- 15 dag jedilne čokolade
- 20 dag lešnikov (lahko so tudi orehi ali mandlji)
Recept za izvrstno cvetačo s prelivom kot predjed je tukaj
Kurja juha na kitajski način ima poseben okus zaradi ingverja, postrežemo pa jo z veliko mesa. Recept
Ostrigarji so odlične gobe, panirani kar specialiteta. Če jih ne marate, panirajte šampinjone. Tudi riževe kroglice so domiselna priloga. Recept za glavno jed je tukaj
Za poobedek pripravite bajadera rezine: 20 dag sladkorja skuhate z 9 žlicami mleka. Dodate 25 dag margarine in jo raztopite. 20 dag albert keksov naribate in še te dodate sladkorju in margarini. Dodate še 20 dag lešnikov ali orehov ali mandeljnov, po želji in okusu). Dobro premešate. Pol mase je potrebno dati v posebno skledo. V drugo polovico mase vmešate še 5 dag naribane jedilne čokolade. V pekaču razprostremo prvo polovico mase s čokolado. Na vrhu prelijete s čokoladnim prelivom: 10 dag jedilne čokolade razpustite z malo leka in žlico margarine. Ohladite.
Hitro pripravljena silvestrska večerja
Nakupovalni seznam za hitro večerjo
- pršut
- melona
- olive
- buča hokaido ali muškatna buča
- konzerva kokosovega mleka
- telečji zrezki
- rezine šunke
- rezine sira
- motovilec ali druga solata
- pol kg albert keksov
- margarina
- jedilna čokolada
- kokosova moka
Predjed sestavljena iz pršuta, krhljev melone in oliv je že na pogled slastna. Zraven ponudimo še kozarec šampanjca.
http://tastefoodblog.com
Bučna juha iz muškatne ali buče hokaido (ki jo bo v tem času težje dobiti), obogatena s kokosovim mlekom je žlahtnega okusa.
Recept je tukaj
Glavna jed s polnjenimi telečjimi zrezki (šunka in sir) ter nato panirana, je hitro pripravljena. Zrezke naj vam potolče že mesar, doma jih le popoprajte in osolite, obložite s šunko in sirom ter spnete z zobotrebci. Povaljate jih v prežvrkljanem jajčku in drobtinah. Še namig: drobtine, ki se niso oprijele zrezka, otresite. Bolj enakomerno bo popečen. Zraven ponudite še krompir s kumino in peteršiljem.
http://www.bbcgoodfood.com
Za poobedek pa še odlične in hitro pripravljene Albertove rezine. Pripravimo jih v 15 minutah, strjujejo in ohlajujejo se okoli dve uri, zato priporočamo, da jih pripravite najprej. Recept