ISTRSKA PEČENKA - iz pečice Ivana Halca, sicer mojstra kvačkanih petelj
28.06.2008
Gospod Ivan Halec (raje ima, da ga kličemo kar Ivan) ni spreten le s kvačko in nitjo v roki. Prav umetelno vrti tudi kuhalnico (za domačim štedilnikom). In to tako prepričljivo, da je v nevarnosti, da mu bosta žena in hči skrili kvačko in mu bo ostala le kuhalnica.
Za uvod v prijetno dopustovanje je za naše članice (in člane) pripravil istrsko pečenko.
SESTAVINE:
- 1,5 kg svinjskega stegna
- ena bučka (jo olupimo)
- tri manjše jajčevce (neolupljene)
- dva paradižnika
- srednje velika čebula
- en velik korenček
- tri stroke česna (udarimo jih s tolkačem za meso)
- malo olivnega olja
- sol, rožmarin
PRIPRAVA:
Svinjsko stegno napol skuhamo v slani vodi. Vso navedeno zelenjavo zrežemo na velike kocke, dodamo "potolčen" česen. Vse pokapljamo z olivnim oljem, nekoliko solimo in dodamo rožmarin. Premešamo. Sestavine pustimo kakšno uro v marinadi. Nato damo v sredino pekača meso, okoli marinirano zelenjavo, pokrijemo in pečemo 40 minut pri 220 ° C. Po 40 minutah dodamo še 4 velike krompirje, narezane na velike kose in pečemo nadaljnjih 40 minut. Zaradi zelenjave, ki vsebuje tekočino, pečenke ni potrebno zalivati. Obstaja še privlačnejša varianta, da ne pečemo v pečici, temveč pod peko (v saču, kot temu rečejo v Bosni). V tem primeru sestavine položimo v peko (sač) in posodo obložimo z ogljem. Dober tek iz Prekmurja!