Äe ste letovali v GrÄiji, so vam zagotovo postregli z njihovo priljubljeno jedjo, imenovano pastitsio. Recept smo priredili po izvirnem grškem receptu. Okrnili smo koliÄino porabljenih jajc iz 8 na dve in izpustili skodelico raztopljenega masla. PastiÄo pripravimo kot narastek: plast testenin (makaronov), omaka iz mletega mesa, ponovno plast testenin in na vrhu bešamel, ki ga posipamo z naribanim sirom. Jed lahko jemo vsaj dva dni, zato je pripravna, kadar nimamo vsak dan veliko Äasa za kuhanje. Ali pa se nam obeta velika drušÄina, ki prihaja na kosilo ali veÄerjo.
Kako pripravimo pastiÄo?
Potrebujemo
- 1 kg makaronov
- 1 kg mletega mesa
- 1 veliko Äebulo
- 1 konzervo pelatov v košÄkih
- maslo in skodelico ostre moke za bešamel
- 1 l mleka
- 20 dag naribanega sira
- 2 jajci
- sol, poper, kumino
Fotografije prikazujejo vrstni red plasti v pekaÄu.
Priprava
1. Grki mleto meso pripravijo tako, da ga "razpustijo" v ponvi, v katero dajo malo vode. IstoÄasno dodamo k mletemu mesu še nasekljano Äebulo. Ko voda povre, dodamo malo olja in prepražimo. Solimo, popramo in dodamo kumino. Sledi konzerva pelatov. Vse premešamo in na blagem ognju kuhamo kratek Äas.
2. Medtem v loncu pristavimo osoljeno vodo. Ko zavre, dodamo makarone in jih ne skuhamo Äisto do mehkega.
3. Pripravimo še bešamel: na maslu prepražimo ostro moko, prilijemo mleko in mešamo. Äe se naredijo grudice, si pomagamo s paliÄnim mešalnikom do gladke mase. Solimo, popramo in dodamo malo sira. Ko se bešamel zgosti, vmešamo dve prežvrkljani jajÄki.
4. PekaÄ namastimo in posipamo z drobtinami. Vanj damo plast makaronov, Äez malo bešamela in posipamo s sirom. Sledi omaka, ki jo prav tako posipamo s sirom. Na vrhu sta plast makaronov in bešamel, ki ga ponovno posipamo s sirom. PeÄemo med 30 do 40 minutami na 175 stopinjah celzija.