Čemaž ali divji česen postaja vse bolj priljubljen v kulinariki. Zaradi intenzivnega in specifičnega okusa ga lahko uporabimo na številne načine: v juhi, namazu, rižu, krompirjevem pireju, testeninah, cmokih, z jajci ... Mi smo ga pripravili pri kosilu na hitro kot sestavni del vlivancev, po domače špeclov. Lahko jih jemo kot prilogo k mesu ali pa kot samostojno jed. Fino je, če lahko maso za špecle pustimo nekaj časa počivati. Če za to ni časa, bodo prav tako okusni.
Kako pripravimo vlivance s čemažem kot hitro kosilo
Potrebujemo
- 2 jogurtova lončka moke
- 3 jajca in malo mleka
- šopek čemaža
- žlica parmezana
- sol
- malo masla
Priprava
1. Čemaž sesekljamo in ga zmešamo z dvema lončkoma moke.
2. Jajčka prežvrkljamo z malo mleka in dodamo k moki s čemažem. Dobro premešamo.
3. Dodamo še parmezan in sol ter vse pregnetemo. Pustimo počivati 20 minut. Medtem lahko pripravimo solato in pristavimo osoljeno vodo za vlivance.
4. Če nimamo kuhinjskega pripomočka za vlivance, si pomagamo s cedilko, ki ima velike luknje. Običajno na stranskem delu. Z žlico zajamemo maso in jo porinemo skozi luknje v vročo vodo. Kuhani so, ko priplavajo na površje.
http://www.kasbahouse.com
5. Damo jih v skledo in primešamo malo masla. Postrežemo.