Bližajo se lepi in topli dnevi, ki kar vabijo k peki in kuhi na družinski trati ali v naravi. Na nedavni prireditvi v Slovenskih Konjicah se je predstavljalo tudi Turistično društvo iz Kopra in v kotlu pripravljalo primorsko tradicionalno jed bobiči. V oči nam je padel preprosto narejen triangel iz lesa, pripraven za namestitev kotla. Odlična je bila tudi rešitev kurišča v odrezanem sodu.
Kako lahko posnemamo domiselne turistične delavce in si preprosto pripravimo praktično in varno kurišče?
Potrebujemo
- tri ravne srednje debele veje ali debla
- verigo, dolžine približo 2,5 m
- kotel
- kovinski sod
Les postavimo v trikotnik in povežemo z verigo tako, da zaobjamemo vsak kos lesa. Daljši kos verige namenimo pritrditvi kotla.
Priskrbimo si kovinski sod in ga odrežemo približno na 60 cm viišine. Sod bo služil kot kurišče.
Na verigo pritrdimo kavelj. Ročaj kotla zaobjamemo z verigo in kavelj zataknemo v enega od členov verige.
Po potrebi lahko naravnavamo višino kotla nad kuriščem.