Ena izmed izjemnih specialitet naših južnih sosedov so škampi, pripravljeni na buzari. Vrstni red priprave pri kuhi se razlikuje od enega kuharskega mojstra do drugega: ali se škampi najprej prepražijo, ali so morda pred tem na vrsti čebula, česen in paradižnik ... Vsak kuhar ima svoj pristop, ki se mu zdi najustreznejši. Izbrali smo zelo enostavno pripravo, zato je kosilo na mizi v pol ure. Največ dela je s pripravo, pri kateri je potrebno nasekljati to in ono.
Zagotovo je to ena izmed najslastnejših morskih jedi, s katerimi lahko razvajate sebe in družino, pa tudi obiske v vročih poletnih dneh.
Kako pripraviti škampe na buzari?
Potrebujemo
- 1 kg škampov, kar bo dovolj za tri zmerne jedce
- olivno olje
- 1 srednje veliko čebulo
- 3 stroke česna
- večji paradižnik
- kozarec rdečega vina
- peteršilj
- drobtine
Priprava
1. Škampe operemo. Nasekljamo čebulo, česen, paradižnik (mi ne kompliciramo z lupljenjem paradižnika) in peteršilj. Pripravimo še malo drobtin in kozarec rdečega vina.
2. Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in nasekljan paradižnik. Malo pokuhamo in dodamo škampe. Zalijemo z rdečim vinom, premešamo in kuhamo slabih 15 minut. Tik pred koncem dodamo še peteršilj in drobtine ter premešamo. Ne solimo, lahko pa po želji popramo.
3. Posterežemo s kozarčkom vina in belim kruhom za pomakanje v omako. Ni po bontonu, je pa gurmansko.