Orado, eno najboljših belih rib, bomo za hitro kosilo spekli na žar plošči in kot prilogo ponudili krompir z blitvo. Ne zamujajmo se s čiščenjem ribe, zato prosimo, da nam jo očistijo v ribarnici. Medtem ko pečemo ribo na plošči, kuhamo krompir z blitvo. Zdravo in izvrstno kosilo, bo hitro na mizi. Ker spada k dobri glavni jedi (ob kozarčku rdečega vina, jasno) še imenitna sladica, smo zjutraj pripravili še pano cotto. Ampak to je že druga zgodba z drugim receptom.
Kako enostavno pripravimo orado na žar plošči s prilogo iz krompirja in blitve za kosilo na hitro?
Potrebujemo
- eno orado po osebi (očistijo naj jo v ribarnici)
- olivno ali sončnično olje
- krompir
- blitvo
- maslo
- česen
- peteršilj
- sol
- limono
Priprava
1. V notranjosti orade preverimo, če je lepo očiščena. Če je v njej še nekaj črnine ob kosteh, jo odstranimo z vilico in orado operemo. S papirnatimi brisačami jo dodobra posušimo. Ribo z ostrim nožem zarežemo po dolžini hrbta (nekje dober centimeter od hrbtenične kosti). Ribo (po želji) nasolimo zunaj in znotraj.
2. Olupimo krompir, blitvi pa odstranimo peclje. Najprej damo krompir v osoljeno vodo in ga kuhamo tako dolgo, da je na tričetrt kuhan. Nato dodamo še blitvo.
3. Medtem pečemo ribo na žar plošči. Na ploščo vlijemo najprej olje, na vroče olje pa ribo. Ko se "oradin rep" dvigne od plošče, jo obrnemo. Riba bo pečena, ko se bo meso dalo lepo ločiti od kosti, kar lahko enostavno preverimo na zarezanem delu ribe.
4. Krompir in blitvo odcedimo. V ponev damo malo masla, nanj nasekljan česen in čisto na kratko prepražimo krompir z blitvo.
5. Orado dekoriramo s koleščkom limone, dodamo krompir z blitvo in postrežemo.