V Äasih naših babic, so nešplje rasle skoraj na vsakem vrtu. Danes je nešplja že skoraj pozabljen sadež, kar je škoda, ker je zanimivega, Äeprav nevsakdanjega okusa. Sadež je dober za uporabo šele, ko je izjemno mehak. Ponavadi so ga babice obrale še, ko je bil trd in ga pustile, da se je uležal in omedil.
Iz zelo mehkih nešpelj smo pripravili kremo. Äe so vam všeÄ nekoliko drugaÄni okusi, jo kaže pripraviti.
Potrebujemo
- 1 kg zelo mehkih nešpelj
- 1vanili puding
- 2 jajci
- malo vode
- rjavi sladkor (po okusu)
- cimet
- kanÄek ruma
- sladko smetano
Priprava
1. Iz zelo mehkih nešpelj izlušÄimo meso. Znotraj so peške, ki jih je potrebno loÄiti od ostale vsebine. Najbolje je meso stresti kar na cedilko za testenine, takšno, ki ima nekoliko veÄje reže. S pasiranjem loÄimo košÄice od ostalega.
2. Nešplje damo v lonec in prilijemo nekoliko vode. Skupna koliÄina mesa nešpelj in vode naj bo nekoliko veÄ kot pol litra. PoÄasi zavremo.
3. LoÄimo rumenjake in beljake, iz slednjih stepemo sneg.
4. V manjšo skledo damo rjav sladkor, vanili puding, malo ruma, cimet in 2 rumenjaka. Vse zmešamo z nekaj vode v gladko maso.
5. Ko nešplje v loncu zavrejo, vmešamo maso iz sklede. Kuhamo kot puding.
6. Ko je masa zgošÄena (kot mehak puding), odstavimo in narahlo primešamo še sneg iz beljakov.
7. Stepemo smetano, okrasimo s košÄki Äokolade in postrežemo.