Äe je v starih Äas bil kruh "svetinja", ga je v sodobnejših pristalo veliko v smeteh. Kriza ima tudi dobre strani: v primeru hrane v tem, da jo porabljamo in kupujemo bolj racionalno. Tako lahko tudi nekaj dni star kruh uporabimo za pripravo jedi, ki ji v Srbiji reÄejo popara. Velja, da je to jed za vse, ki cenijo kruh in ga ne zavržejo. Recepti za pripravo popare se nekoliko razlikujejo med seboj in enega izmed njih smo že ponudili v pokušino(tukaj)
Tokrat ponujamo poparo kot racionalno zamisel za poceni kosilo. Zaradi kruha in sira je nasitna, s košÄkom prekajenega že kulinariÄno izboljšana, s solato kot dodatkom, pa lahko samostojna jed za malico ali kosilo.
Kako pripravimo poparo iz starega kruha?
Potrebujemo
- približno pol kg nekaj dni starega kruha (bel ali mešan)
- malo masla (lahko malo olja)
- 1/2 dcl mleka
- bel sir (lahko feta, grški sir, mocarela)
- sol
Priprava
1. Kruh narežemo na veÄje kocke ali kar nadrobimo na veÄje kose.
2. V loncu pristavimo slabe pol litra vode, ki ji dodamo malo masla (2-3 žlice olja) in sol. TekoÄine naj bo toliko, da bo dodan kruh le prekrit z njo.
3. Ko tekoÄina zavre, dodajmo mleko in kruh. Äe je tekoÄine preveÄ, jo odlijemo. Premešamo z leseno kuhalnico in pazimo, da kruh ne bo razpadel. Mora se le dobro prepojiti.
4. Odstavimo. Nekaj belega sira vmešamo v poparo, nekaj pa potresemo po vrhu in postrežemo.
Variante so, da namesto vode uporabimo le mleko. Ali pa dodamo malo na kocke narezanega prekajenega mesa.