Sufle je oÄarljiva francoska jed in pripravili smo ga za hitro kosilo, ker je priprava zares hitra in enostavna. Za sufle ne potrebujemo veliko sestavin, pomembno je, da imamo pri roki nariban sir. Preostale sestavine imamo ponavadi kar v hladilniku ali v omari. Pri naših veletrgovcih se za majhen denar dobijo posebne ognjevarne posodice za sufle, ki so namenjene le eni osebi. Pri povabilu gostov je zanimivo pripraviti sufle v posameznih modelÄkih, sicer pa ga lahko pripravite, tako kot mi, v veÄjem pekaÄu. K sufleju ponudimo zeleno solato.
Kako pripravimo sirov sufle za kosilo na hitro?
Potrebujemo
- parmezan, ki ga potresemo po obodu modela(ov)
- 250 ml mleka
- maslo za obod in pripravo bešamela
- 3 žlice ostre moke
- sol, poper
- 4 jajca (rumenjake in beljake loÄimo)
- skodelico nastrganega sira
Priprava
1. VeÄji model ali veÄ manjših modelov namažemo z maslom in potresemo s parmezanom.
2. Pripravimo bešamel: v ponvi razpustimo maslo, dodamo moko in dobro premešamo z metlico. Mleko segrejemo za minuto v mikrovalovni peÄici in ga primešamo. ZaÄinimo po okusu. Ne pozabimo, da bo sir prispeval doloÄeno slanost. Odstavimo z ognja in pustimo nekoliko ohladiti.
3. Medtem loÄimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo malo soli in jih stepemo v sneg.
4. Bešamelu dodamo najprej rumenjake in premešamo. Nato previdno dodamo še beljake in na koncu sir.
5. Vlijemo v pripravljen model ali modelÄke ter peÄemo pri 200 stopinjah celzija okoli 15 minut.
6. Sufle lepo naraste, vendar se v nekaj minutah sesede, Äe ga takoj ne postrežemo.
Sufle obstaja v veliko variantah: lahko se dodaja tudi zelenjava, npr. špinaÄa, buÄke, naribano korenje. Lahko pa se pripravi sladki sufle, kjer sir nadomestimo z zmiksanimi jagodami, malinami, Äokolado ...
Fotografija sufleja v posameznem modelÄku je iz http://www.myrecipes.com