Tamagoyaki, imenujejo Japonci njihovo omleto, ki jo pripravijo nekoliko drugaÄe, kot smo jo vajeni pripraviti mi. Omleto peÄejo v pravokotni ponvi (žar ponev bo prišla prav) in jo v ponvi kar sproti zvijajo in s tem debelijo. Pomagajo si s palÄkami in z njimi tudi prežvrkljajo sestavine. Bog ne daj uporabiti metlico za stepanje, pravijo. Omleta je hitro pripavljena, zato je primerna za kosilo na hitro.
Kako pripravimo tamagoyaki, omleto na japonski naÄin kot hitro kosilo?
Potrebujemo (2 osebi)
- 4 jajca
- malo soli
- nekaj kapljic sojine omake
- malo mleka (sladke smetane)
- (žlico riževega vina)
- olje
Priprava
1. S palÄkami prežvrkljamo jajca, ki smo jim dodali nekaj kapljic sojine omake, sol in mleko.
2. V posebno skodelico nalijemo malo olja in vanj pomoÄimo preloženo papirnato servieto, ki jo bomo pred vsako pripravo nove omlete uporabili, da z njo namastimo ponev.
3. Uporabimo štirikotno ponev, ki jo s pomoÄjo serviete namastimo (servieto primemo kar s palÄkami). Ko je olje vroÄe, v ponev vlijemo nekaj mase in jo razlijemo po njej. S palÄkami predremo mehurÄke, ki se naredijo.
4. Omleto še preden je Äisto peÄena zvijemo (po našem sistemu plaÄinke). Japonci spretno premetavajo ponev tako, da se omleta z zadnje strani po palaÄinkasto zlaga do sprednjega roba ponve. Ko je zložena, jo porinemo na konec ponve.
5. Ponovno s servieto namastimo ponev in vlijemo nekaj pripravljene mešanice. S palÄkami privzdignemo zvito omleto, da jajÄka steÄejo pod že peÄeno omleto. Ko je v glavnem peÄena, ponovno istoÄasno zvijamo omleti od zadnje strani proti sprednjemu delu ponve.
6. Ponavljamo toÄko 5, dokler ne zmanjka mase za omlete.
7. Omleto razrežemo na 2 cm debele kose in jo ponudimo s solato. Mi smo dodali še pogrete šparglje iz kozarca. OdliÄna kombinacija. Omleta je okusna in prijetno puhasta.
Še video z YouTuba o pripravi japonske omlete (tukaj)