Saltimbocca je italijanska jed, ki naj bi izvirala iz Brescie in je zanimiva predvsem zaradi žlahtnih sestavin, hitre in enostavne priprave ter odliÄnega okusa. Originalne sestavine so teleÄji zrezki, šunka ali pršut ter listi žajblja. Namesto teletine se da, seveda, uporabiti tudi druga vrsta mesa, vendar na takšen naÄin recept ni veÄ originalno italijanski. Beseda saltimbocca pomeni skok (v usta) in pripravljena jed zares vabi k skoku v usta.
Kako pripravimo kot hitro kosilo jed, imenovano saltimbocca alla Romana?
Sestavine
- tanki (0,5 cm) teleÄji zrezki
- sol in poper
- rezine pršuta (v našem receptu kuhan pršut)
- sveži listi žajblja
- 1 dcl vina
- 1 jedilna žlica limoninega soka
- 2 jedilni žlici smetane
Priprava
1. Zrezke Äisto narahlo potolÄemo ali moÄno pritisnemo z dlanjo. Solimo in popramo. Pozor pri soli, ker je tudi pršut (ali šunka) že slana.
2. Zrezke obložimo s pršutom in ga z ostrim nožem obrežemo v obliko zrezka. Z zobotrebci pripnemo še žajbljeve liste. Varinta je, da zrezek preložimo in ga spnemo z zobotrebci.
3. Na olju popeÄemo zrezke po približno 4 minute na vsaki strani.
4. Ko so peÄeni, jih vzamemo iz ponve in postavimo na toplo. V ponev dolijemo vino, dodamo limonin sok in prevremo. Na koncu dodamo še smetano. Po okusu še zaÄinimo.