Recept za to francosko jed smo poiskali na spletu po tem, ko smo jo zasledili omenjeno v knjigi "Brezdomka v Parizu", avtorice Brigitte. Knjigo velja prebrati za boljše razumevanje življenja brezdomcev in tega, da je lahko tragičen splet življenjskih okoliščin razlog za natanek brezdomstva. Knjiga ni literarni presežek, nam pa da misliti, da birokratski in socialni sistem pri pomoči najšibkejšim, delujeta drugje podobno neuspešno kot pri nas.
Vrnimo se k francoski jedi parmentier, ki jo lahko pripravimo iz svežega pire krompirja (ali kadar nam ga kar precej ostane nepojedenega) in nadeva iz mletega mesa. Oboje, naloženo v plasteh, se popeče v pečici.
Pa lepo po vrsti. Najprej sestavine ...
Sestavine
- 1 kg krompirja (iz njega naredimo pire)
- 300 g mletega govejega mesa
- 100 g slanine (mi smo jo nadomestili s polovico konzerve pelatov v koščkih)
- 1 čebula (nasekljana)
- 1 jajce in še eno jajce za v pire
- maslo
- peteršilj
- nariban sir (parmezan)
- sol, poper, muškatni orešček
Priprava
1. Če nam ni pire ostal neuporabljen, skuhamo krompir in naredimo pire (krompirju dodamo malo masla in mleka). V pire krompir primešamo prežvrkljano jajce in muškatni orešček.
2. Na maslu prepražimo meso in čebulo (slanino). Mi smo namesto slanine dodali polovico konzerve paradižnikovih pelatov, česar v originalnem receptu ni. Solimo in popramo.
3. Maso ohladimo in primešamo prežvrkljan jajček in nasekljan peteršilj.
4. Pekač namažemo z maslom in nanj razgrnemo plast pire krompirja. Naslednja plast je mešanica mletega mesa. Nato ponovno sledi plast pire krompirja.
5. Po vrhu potresemo parmezan ali nariban sir in zapečemo 15 do 20 minut v pečici. Serviramo s solato.