Predvsem v zimskih mesecih se v naših trgovinah ponuja gojeni (siljen) belgijski radiÄ ali vitlof ali cikorija, ki so ga poznali že v egipÄanskih Äasih. Posebnost tega radiÄa je, da ga lahko uporabimo na najrazliÄnejše naÄine in ne le v solati. Pripravili smo ga s sirom in šunko, zapeÄenega v peÄici, in sicer v smetanovi omaki z bukovimi ostrigarji.
Kako pripravimo vitlof, zapeÄen v peÄici?
Potrebujemo
- glavico vitlofa po osebi
- dve rezini šunke in dva listiÄa sira za en vitlof
- bukov ostrigar
- 2 dcl sladke smetane
- moko
- maslo
- Äebulo
- gobovo juho v vreÄki
- sol, poper, muškatni orešÄek
- moka
Priprava
1. Vitlof ima stržen z grenkim okusom. Äe je tak okus moteÄ, potem stržen izržemo v obliki trikotnika.
2. Vitlof po dolžini prerežemo na pol in ga na kratko skuhamo v osoljeni vodi ter nato odcedimo.
3. Na drobno nasekljamo Äebulo in bukove ostrigarje.
4. Na maslu prepražimo Äebulo, dodamo ostrigarje in zalijemo s sladko smetano. Na kratko pokuhamo in zgostimo z moko, ki ji v lonÄku primešamo žlico ekstrakta za gobovo juho in dodamo malo vode. Omaka naj ne bo pregosta.
5. Ohlajen vitlof zavijemo v sir in nato še v šunko ter oboje utrdimo z zobotrebcem. PekaÄ namažemo z maslom in vanj drug zraven drugega položimo ovite vitlofe. Prelijemo s smetanovo omako in zapeÄemo v peÄici za okoli 15 minut.