Zeliščni liker, ki je na tržišču poznan pod blagovno znamko jägermeister, lahko pripravimo tudi sami doma. Pripravili ga bomo iz tistih zelišč, ki nam jih narava in vrt ponudita vsak mesec. Z doma pripravljenim jegermajstrom bomo imeli veselje, pa tudi samo vsakomesečno pripravljanje z iskanjem in dodajanjem zelišč, bo že kar "obrednega" značaja. Za nalaganje zelišč v žganje oziroma tropinovec je treba poiskati primerno steklenico. Tudi rumov lonec, ki se hermetično zapira, bo zelo primeren.
Kako pripravimo domači zeliščni liker (jegermajster)?
Milkov recept
Potrebujemo
- 1 l žganja (priporočena sta tropinovec ali sadjevec)
- pol kg sladkorja (manj, če želimo manj sladek zeliščni liker)
Priprava
V tropinovec nalagamo zelišča po mesecih tako, kot so zapisana v nadaljevanju.
MAREC - 12 trobentic, 12 vijolic, 12 cvetov lapuha
Vsa zgoraj navedena zelišča dodajamo po mesecih in namakamo v žganju v veliki steklenici. Najprimerneje je, da jo hranimo v kleti. Liker bo dozorel v drugi polovici novembra. Takrat odcedimo zelišča in mu dodamo še karameliziran (prepražen sladkor) sladkor. Količino prilagodimo želeneni sladkosti likerja.Pol kilograma sladkorja na liter žganja, nam bo dalo dokaj sladek zeliščni liker.