Äemaž ali divji Äesen lahko tudi konzerviramo na razliÄne naÄine. Äemaž je zelo pripraven zmlet skupaj z grobo morsko soljo, saj ga lahko do naslednje sezone uporabljamo kot dodatek juham, omakam, zrezkom ... Tako pripravljena zmes je lepe zelene barve in izjemno intenzivnega vonja po Äemažu. Priprava je enostavna in hitra.
Kako pripravimo zmlet Äemaž z grobo morsko soljo?
Potrebujemo
- 10 dag Äemaža na pol kg grobe morske soli
Priprava
1. Äemaž na grobo razrežemo in ga damo v elektriÄni sekljalnik skupaj z grobo morsko soljo.
2. Zmleto zmes, zelene barve in moÄnega vonja po Äemažu, razprostremo na pekaÄ, ki smo ga obložili s peki papirjem.
3. Äemaž in sol posušimo v toplem prostoru, na soncu ali v peÄici, ogreti na 50 stopinj celzija.
4. Äe je sol pregroba ali grudasta, jo še enkrat zmeljemo.
5. Napolnimo kozarÄke, tesno zapremo in shranimo.