Orada "al cartoccio" je italijanski naÄin priprave ribe, tako, da jo peÄemo kratek Äas v peÄici dobro "zapakirano" v peki papirju. Zaradi hitre priprave, je tako pripravljena orada primerna za hitro kosilo. Pomembno je, da kupimo svežo orado in prosimo, da nam jo oÄistijo kar v ribarnici. Sestavine, ki jih kuharji dodajajo tako pripravljeni oradi so razliÄne. V osnovi so sestavine asketske, pri variacijah pa se dodaja tudi ingver, buÄke ...
Kako pripravimo orado "al cartoccio" v peki papirju kot kosilo na hitro?
Potrebujemo
- orado na osebo
- peki papir
- sol, poper
- paradižnik, narezan na krhlje (ali Äešnjev paradižnik)
- drobnjak, narežemo kar s škarjami
- posušena limonska travica
- strok Äesna
- timijan
- malo rožmarina
- rezine limone
- malo belega vina
- olivno olje
- beljak
Priprava
1. Ribe operemo in osušimo s papirno brisaÄo. S škarjami odrežemo peki papir v dvakratni velikosti pekaÄa in še malo, da ga bomo lahko ob robovih zavihali.
2. Orado damo na peki papir, solimo in popramo. Na orado in ob njej naložimo ali potresemo vse ostale sestavine. V ribin trebuh damo kolešÄek limone. Na koncu prelijemo z nekoliko olivnega olja in z nekaj žlicami belega vina.
3. Robove peki papirja namažemo s ÄopiÄem, ki ga pomakamo v beljak, da se bo peki papir sprijel. Prepognemo papir in ga na robovih zavijemo.
4. Ribo peÄemo pri 200 stopinjah okoli 20 minut. Serviramo kar na peki papirju.