Res je, da je ajdova torta z brusniÄnim kompotom zaradi sestavin nekaj posebnega, ne moremo pa reÄi, da sodi med cenovno ugodne sladice. Ajdova moka, brusniÄni kompot, sladka smetana so slastne sestavine, a imajo svojo ceno. Torta ni zahtevna za pripravo, je pa treba predvideti kar nekaj ur za strjevanje kreme.
Namesto brusniÄnega kompota se lahko odloÄimo tudi za rdeÄi ribez.
Kako pripravimo ajdovo torto z brusnicami?
Sestavine za testo
180 g ajdove moke
180 g sladkorja
100 g masla
1 žliÄka pecilnega praška
5 jajc
malo ruma
Sestavine za kremo
0,5 l sladke smetane
2 brusniÄna kompota
sladkor po želji
5 listiÄev želatine (ali ustrezna koliÄina želatine v prahu)
Priprava
1. Rumenjake stepemo s sladkorjem in zmehÄanim maslom. Dodamo presejano ajdovo moko s pecilnim praškom. Stepemo še beljak in ga dodamo. PeÄemo slabo uro v tortnem modelu pri 180 stopinjah celzija.
2. Stepemo smetano (sladkamo po želji) in dodamo brusniÄni kompot ter želatino. ListiÄe želatine raztopimo v vodi, želatino v prahu pa kar dodamo masi. KoliÄino želatine uskladimo s koliÄino kreme. PeÄeno in ohlajeno testo najprej navlažimo z mešanico vode in ruma, nato pa prelijemo s pripravljeno kremo.
3. Torto postavimo Äez noÄ v hladilnik, da se krema strdi.
Varianta: namesto brusnic lahko uporabimo tudi ribez, ki ga predhodno posipamo s sladkorjem in dodamo malo ruma ter pustimo nekaj Äasa stati.
Za dekoracijo smo Äez kremo polili še nekoliko stopljene Äokolade.