Obilna letina sliv nas "prisili" poiskati raznoliko paleto receptov od slivove juhe, preko raznih peciv do marmelade. Med mnoštvom receptov za slivova peciva smo izbrali recept, pri katerem so slive nadev, ki ga predhodno skuhamo. Pecivo je vredno pohvale in sladokuscem nudi še možnosti različnih kombinacij z dodatki sladoleda, smetane, vanilijeve kreme ...
Pecivo je enostavno za pripravo in tudi dokaj hitro pripravljeno. Pri slivah je pač tako, da koščičenje zahteva svoj čas.
Kako pripravimo okusno pecivo s slivovim nadevom?
Potrebujemo
- 3/4 kg sliv
- 275 g rjavega sladkorja
- malo cimeta ( po želji tudi ingverja v prahu)
- 1 vanili puding
- 250 g masla ali margarine
- 1 vrečko vanilin sladkorja
- 5 jajc
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 250 g moke
- 2 jedilni žlici marelične marmelade
- 1 jedilno žličko sladkorja v prahu
Priprava
1. Slive razkoščičimo in narežemo na četrtine. Nekoliko jih pokuhamo s 4 žlicami vode, z malo cimeta (in ingverja) ter 75 g rjavega sladkorja. Vanilin puding zmešamo s petimi žlicami vode in vmešamo v slive ter še malo pokuhamo. Slivov kompot ohladimo.
2. Maslo ali margarino zmehčamo, dodamo preostali sladkor in vanilin sladkor ter penasto stepemo. Posamično dodajamo jajčka.
3. Pomešamo moko im pecilni prašek. Presejanega dodamo umešani masi.
4. Namastimo tortni ali oglati pekač in ga posipamo s pšeničnim zdrobom. Vlijemo polovico mase in nanjo razmažemo slivov kompot. Prekrijemo z drugo polovico mase. Pečemo pri 175 stopinjah celzija okoli 45 minut.
5. Marelično marmelado segrejemo in premažemo čez pečen kolač. Kolač ohladimo, da se slivov kompot ponovno strdi. Pred serviranjem kolač posipamo s sladkorjem v prahu. Po želji dodamo kepico vanilijevega sladoleda in sladko smetano.