V sezoni, ko imamo veliko paradižnika in paprike na vrtu, je priročno izbirati recepte za jedi, ki vsebujejo navedeno zelenjavo. Sem sodi tudi recept za pripravo piščanca, kot ga pripravljajo Baski. Primerjali smo veliko receptov baskijskega piščanca in se razlikujjeo le v niansah. V nekaterih poleg kosov piščanca dodajo še šunko in šampinjone, v nekaterih pa izpustijo vino, ki smo ga mi dodali. Kot priloga se vedno pojavlja riž, bodisi postrežen kot osnova na katero nadevamo piščanca, bodisi kot samostojna priloga. Baskijski piščanec je primeren tudi za pripravo kosila na hitro.
Kako pripravimo baskijskega piščanca?
Potrebujemo
- 1 piščanca (razdelimo na kose)
- 1 kg paradižnika (narežemo na kose)
- 25 dag paprike (narežemo na trakove)
- 2 čebuli (sesekljamo)
- 2 česna (sesekljamo)
- 5 žlic olivnega olja
- 1 žličko soli
- noževa konica popra
- 1dcl belega vina
- riž
- žlička paprike v prahu
Priprava
1. Piščanca razkosamo in popečemo na olivnem olju. Dodamo nasekljano čebulo in česen ter pražimo tako dolgo, da se piščanec zapeče z vseh strani, čebula pa postekleni.
2. Dodamo na kose narezan paradižnik in nato še na rezance narezano papriko. Solimo in popramo.
3. Zalijemo z vinom in z nekoliko vode ter dušimo do mehkega.
4. Medtem skuhamo še riž z žličko rdeče paprike. Na servirni krožnik damo riž, nanj pa piščanca, pripravljenega po baskijsko.
Varianta: Na začetku prepražimo še na kocke narezano šunko in pri kuhi k vsem sestavinam dodamo še na lističe narezane šampinjone.