Humus je tradicionalen namaz predvsem v Libanonu, Palestini, Izraelu, Siriji in v nekaterih predelih Turčije. V zahodnem svetu je priljubljena predjed, ki jo je enostavno pripraviti in jo lahko jemo nekaj dni. Humus v arabščini pomeni čičerika in ta stročnica je osnova za pripravo namaza. Ne gre tudi brez tahinija, sezamove paste. Poiskali smo takšen recept, kot ga za pripravo humusa uporabljajo v Turčiji.
Kot predjed humus lahko ponudimo s krekerji, toastom ali kruhki.
Kako pripravimo humus, namaz iz čičerike?
Sestavine
- pločevinka čičerike
- s stroka česna, stisnjena in pomešana s soljo
- 2 čajni žlički (ČŽ) olivnega olja
- 4 čajne žličke tahinija
- 3 ČŽ sveže stisnjenega limoninega soka
- sol, malo kumine, sladke in ostre (po želji) mlete paprike
www.marions-kochbuch.de
Priprava
1. Odcedimo čičeriko, vendar odcejeno tekočino shranimo. Piriramo čičeriko, po želji lahko za dekoracijo pustimo nekaj celih čičerik. Če je zmes zelo gosta, jo razredčimo s shranjeno tekočino.
2. Masi dodamo ostale sestavine in premešamo. Količina tahinijeve paste in soli je odvisna od našega okusa. Kdor ima rad močnejši okus po sezamovi pasti, je še malo doda.
3. Humus ponudimo z zelenjavo, ki jo narežemo na palčke in s čim večjimi krekerji.