Böfflamott je tradicionalen naÄin bavarske priprave govedine, ki izvira iz Äasov zavezništva z Napoleonom v zgodnjem 19. stoletju. Najverjetneje so Francozi v Äasu Ilirskih provinc, ko so osvajali naša ozemlja, tudi tukaj pripravljali govedino na takšen naÄin. Priprava jedi je hitra, le kuhanje terja kar nekaj Äasa. Posebnost je, da zrezkov ne popeÄemo, marveÄ damo "surove" v omako in jih kuhamo. Za prilogo smo pripravili široke rezance, lahko pa so tudi kruhovi cmoki, pire krompir ali riž.
Kako pripravimo böfflamott, govedino v omaki?
Potrebujemo
- goveje zrezke
- žlico masla (kokosove masti)
- 1 srednje veliko Äebulo
- šopek jušne zelenjave (korenÄek, zelena, malo pora)
- Äajno žliÄko moke
- 1/2 dcl vina
- 2 lovorjeva lista
- 2 klinÄka
- nekaj zrn celega popra (stisnjena)
- brinove jagode (stisnjene)
- sol in poper
- smetano za kuhanje
Priprava
1. Na maslu (kokosovi masti) prepražimo vso narezano zelenjavo. Pomokamo in pražimo, dokler ne porjavi, nato zalijemo z vodo.
2. Dodamo vino in vse ostale zaÄimbnice. Okus omake mora biti izrazit.
3. Dodamo surove zrezke in vse kuhamo približno 45 minut, oziroma tako dolgo, dokler se zrezki ne zmehÄajo. Omake mora biti toliko, da so zrezki prekriti s tekoÄino.
4. Meso vzamemo iz omake in shranimo na toplem. Omako precedimo in ji dodamo smetano. Meso nato vrnemo v omako.