Rezultat tega recepta je več kot dober božični kolač, ki bo dopolnil klasično kulinarično ponudbo s potico, ki na mizi seveda na sme manjkati. Okus kolača kar kliče še k dodatni improvizaciji, saj se ga da odlično kombinirati ne le s smetano, marveč z vinskim šodojem ali vanilijevo kremo ali s kakšnim drugim prelivom. Prava pregreha vredna greha.
Kako pripravimo božični kolač z višnjami, božičnimi začimbami in staljeno čokolado?
Sestavine
- 10 dag jedilne čokolade
- 4 jajca
- 1 vanilin sladkor
- malo ruma
- malo naribane limonine lupinice
- 20 dag sladkorja
- 20 dag masla
- 25 dag moke (polovico mehke in polovico ostre)
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička cimeta (po želji še žlička začimb za medenjake)
- 2 čajni žlički grenkega kakava
- višnje (ali višnjev kompot)
- 125 ml rdečega vina (ali višnjevega soka)
Priprava
1. Čokolado raztopimo v mikrovalovni pečici.
2. V skledi stepemo rumenjake, rum, vanilin in navadni sladkor. Primešamo maslo, presejano moko s pecilnim praškom, limonino lupinico, kakav in cimet.
3. Dolijemo vino in dodamo stopljeno čokolado ter na koncu narahlo vmešamo sneg beljakov.
4. Pekač za šarkelj namastimo in potresemo z moko ter vanj vlijemo pripravljeno maso. Po površini potresemo odcejane višnje in jih z vilicami skrijemo v maso. Površino cik-cak poravnamo z vilico.
5. Pečemo približno eno uro na 150 - 175 stopinjah celzija.