SLOVENSKA KULINARIÄNA KLASIKA - KRVAVICE IN BUJTA REPA
05.01.2015
Zimski Äas je Äas kolin in na mizi se pogosto znajdejo krvavice s kislim zeljem ali repo. Prekmurski naÄin priprave repe je bujta repa, ki jo obogatimo s proseno kašo. VeÄne diskusijske dileme so ali krvavice prej nekoliko prevreti v vodi ali jih kar speÄi. Nasprotniki pravijo, da so krvavice že obarjene in je njihovo kratko prekuhavanja potrata Äasa in energije. Naslednja diskusija se vrti okoli tega ali krvavice peÄemo v ponvi ali v peÄici. Kakorkoli: mi krvavice na kratko prevremo, peÄemo jih v ponvi, repi pa obvezno dodamo proseno kašo.
1. Krvavice zelo na kratko prevremo v loncu vode in jih odcedimo.
2. PeÄemo jih v pokriti ponvi na blagem ognju. Pred koncem peÄenja, ponev odkrijemo in krvavice zapeÄemo.
3. Na olju prepražimo odrezan košÄek Äebule. Dodamo pod tekoÄo vodo splahnjeno repo. Na kratko prepražimo. Zalijemo z vodo, dodamo malo paradižnikove mezge in skodelico prosene kaše. Solimo in kuhamo okoli 20 minut.Nekateri repi radi dodajo košÄke prepražene gnjati. Po izbiri.