JED IZ PREOSTANKA PIRE KROMPIRJA Z GOBAMI IN JAJÄKOM
02.03.2014
VÄasih se zakalkuliramo in skuhamo preveÄ pire krompirja.Slovenci nismo veliki navdušenci kuhanja iz ostankov, Nemci so pri tem veliki navdušenci. Tudi ta recept je prirejen po zamisli iz nemške kuharske knjige. Torej, Äe nam pire krompir ostane, ga shranimo v hladilniku in naslednji dan ga lahko pripravimo kot hitro kosilo. Spekli smo "palaÄinko" iz pire krompirja, prepražili gobice (ki jih je še veliko v zmrzovalniku in jih je treba porabiti) in za povrh spekli še jajÄek na oko.Namesto gobic lahko uporabimo marsikatero zelenjavo, npr. šinaÄo ali blitvo, brokoli, cvetaÄo, komarÄek ...
Kako za kosilo na hitro uporabimo pire krompir prejšnjega dne?
Potrebujemo
- pire krompir
- malo nasekljane Äebule
- nasekljan peteršilj (lahko drobnjak)
- jajce
- malo pšeniÄnega zdroba
- malo moke
- žlico kisle smetane
- sol, poper
- gobe (ali kaj drugega, naštetega v uvodu)
- malo Äebule (nasekljane)
- zaÄimbe
- jajÄek
- sol
Priprava
1. V pire krompir zamešamo sestavine, navedene v prvem delu sestavin za recept. Vse premešamo, da dobimo gosto zmes. Äe je preredka, dodamo še malo moke. Pustimo stati in se medtem lotimo priloge: praženja gob ali druge zelenjave.
2. Na nasekljani Äebuli prepražimo gobe, zaÄinimo in nekoliko zalijemo z vodo. V pokriti posodi dušimo 10 minut.
3. Medtem v ponvi za peko palaÄink speÄemo majhne palaÄinke iz krompirjevega pireja, ki smo mu dodali omenjene sestavine. Äe se palaÄinka pri obraÄanju prelomi, dodamo še malo moke. Varianta je tudi, da palaÄinko nasekljamo na kose in vse serviramo v stilu carskega praženca.
4. SpeÄemo še jajÄek na oko.
5. Na krožnik damo najprej pirejevo palaÄinko, Äez njo razgrnemo prepražene gobe, povrh pa poveznemo še jajÄek na oko. Nekoliko drugaÄno, a okusno kosilo.