Ko smo povprašali goste za mizo, ki smo jim postregli s fižolovo torto, kaj menijo, kakšno torto jedo, ni prav nobeden izmed njih niti pomislil, da bi lahko bila iz fižola. Najverjetneje so naše praprababice pekle takšne torte, pa je recept, zaradi široke ponudbe drugih bolj všečnih sestavin šel v pozabo. Torta iz fižola je zelo okusna in zakaj ne bi enkrat za spremembo spekli za praznovanje nekoliko bolj nenavadano torto.
Kako pripravimo praznično torto iz fižola?
Potrebujemo
- 5 rumenjakov
- 25 dag sladkorja
- 15 dag masla (margarine)
- 3 žlice žganja
- 1 vanili sladkor
- malo cimeta
- malo ingverja v prahu
- malo suhe limonine lupinice
- 2 žlici kisle smetane
- 25 dag skuhanega fižola
- 3 žlice ruma
- 10 dag mletih mandljev (ali lešnikov)
- 20 dag moke
- 1 pecilni prašek
- 4 beljake
Priprava
1. Skuhamo fižol, dodamo rum in ga s paličnim mešalnikom piriramo. Iz beljakov stolčemo sneg.
2. Vse sestavine iz prvega odstavka zmešamo v gladko maso, ki ji dodamo piriran fižol, nato pa še skozi sito presejano moko in pecilni prašek. Dodamo še mlete mandlje in na koncu nežno primešamo beljake.
3. Tortni model namažemo z margarino in posipamo moko ter vanj vlijemo tortno maso. Pečemo okoli 40 minut (z zobotrebcem prebodemo testo in preizkusimo, če je popolnoma prepečeno) pri temperaturi 175 stopinj celzija.
4. Torto prerežemo in namažemo s poljubno kremo ali kislo smetano, marmelado. Po vrhu jo premažemo s smetano ali z v kokosovi masti stopljeno črno oziroma belo čokolado.