Pecivo iz riževe moke je zelo rahlo in ima zanimivo "teksturo", ko ga jemo. V ustih deluje kot da je zelo zelo fino zrnato. Sicer pa za riževo moko velja, da je brez glutena in jo zato lahko jedo tisti, ki imajo celiakijo. Je zelo bogata z beljakovinami, pa tudi z železom, kalcijem in vitaminom B. Poiskali smo recept, v katerem je uporabljena še čokolada in pecivo z riževo moko je zanimiva popestritev v naši kulinariki. Je pa res, da je riževa moka precej dražja od pšenične. Včasih pa le velja poskusiti nekaj drugačnega.
Kako spečemo pecivo iz riževe moke?
Potrebujemo
- 2 rumenjaka
- 15 dag rjavega sladkorja
- pol jogurtovega lončka olja
- cimet in mlete klinčke
- 1/2 jogurtovega lončka kakava (ali čokolade v prahu)
- žličko vanilijevega ekstrakta
- 3 žlice mleka
- malo kisle smetane
- marelično ali drugo marmelado
- 2 rebri črne čokolade
- pol rebra kokosove masti
- malo sladkorja
Priprava
1. Najprej zmešamo sestavine, ki so navedene na začetku recepta: rumenjak premešamo z rjavim sladkorjem, dodamo začimbe, vanilijev ekstrakt, kakav, mleko in olje.
2. Iz beljakov stepemo sneg.
3. Masi dodamo lonček riževe moke, jedilni škrob in pecilni prašek. Vse presejemo skozi sito v maso.
4. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov.
5. Maso vlijemo v podolgovat model za pecivo, ki ga na dnu obložimo s peki papirjem. Pečemo okoli 30 minut pri 175 stopinjah celzija.
6. Ohlajeno pecivo prerežemo in ga previdno namočimo z mešanico vode in ruma. Nato ga premažemo z marmelado in kislo smetano in ponovno "sestavimo".
6. Posebej v parni kopeli raztopimo kokosovo mast, črno čokolado in sladkor. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Ohladimo, da se čokolada strdi.