Melisa in meta sta zelišÄi, ki že od nekdaj veljata primerni za pomirjanje, zniževanje krvnega tlaka, za umirjanje prebavnih težav in še za marsikaj. ObiÄajno si iz melise ali mete pripravljamo Äaj, tokrat pa bomo pripravili sirup. Lahko ga pripravimo le iz mete ali le iz melise ali pa iz obeh zelišÄ hkrati. Sirup lahko uporabimo za mojito, še bolje pa za brezalkoholni osvežilni napitek poleti, ko ga liÄno dekoriramo še s svežo vejico mete in za slastne napitke pozimi. NaÄinov priprave sirupa je veÄ. Tokrat smo melisin sirup naredili brez kuhanja, zgolj z namakanjem sestavin.
Kako pripravimo melisin ali metin sirup?
Potrebujemo
- 30 vejic melise ali mete
- 3 kg sladkorja
- 3 l vode
- 3 limone
- 70 g citronske kisline
Priprava
1. V veÄjem kozarcu ali posodi premešamo vodo s citronsko kislino. V to izmeniÄno naložimo vejice melise in na rezine narezane limone. Pokrijemo in pustimo 24 ur stati.
2. Po enem dnevu tekoÄino precedimo v drugo posodo in dodamo sladkor. Mešamo s kuhalnico, da se sladkor raztopi. Pokrijemo in pustimo 24 ur stati.
3. Steklenice napolnimo s sirupom in jih shranimo v temnem in hladnem prostoru. Rok trajanja sirupa je okoli eno leto.
4. Za pripravo napitka zmešamo malo sirupa z vodo in okrasimo s svežimi listiÄi melise ali mete.
Mojito pripravimo s šilÄkom belega ruma, sokom 1 limete, nekaj žliÄk metinega sirupa, (žlico sladkorja po želji), zdrobljenim ledom in mineralno vodo. Okrasimo z listi mete.