CITRONSKA MELISA V ŽGANJU (domači Klosterfrau Melissengeist)
23.07.2014
Včasih smo čez mejo kupovali Klosterfrau Melissengeist (zdravilne kapljice citronske melise in še nekaj drugih zelišč), sedaj se dobi že tudi pri nas. Lahko pa priblližno različico pripravimo tudi sami. Melisa je že iz antičnih časov poznana kot zelišče, ki ga lahko uporabljamo za pomirjanje, za zmanjševanje stresa, pri prebavnih težavah, pa tudi za zunanjo uporabo pri ranah ali obolelih mišicah. Podjetne nune iz reda karmeličank pod vodstvom Marie Clementine Martin, so to pred 184-imi leti spremenile v donosen posel in iz melise ter še 12 drugih zelišč naredile tinkturo. Martinova je uporabila recept iz 17. stoletja. Danes posel uspešno nadaljuje nemško podjetje s sedežem v Kőlnu. Ko se počutimo slabo, čutimo, da se nas nekaj loteva, nas karkoli teži v želodcu ... potem pride nekaj kapljic Klosterfrau Melissengeist zelo prav.
Kako pripravimo enostavno varianto domače Klosterfrau Melissengeist (citronsko meliso v žganju)?
Potrebujemo
- vršičke in liste citronske melise
- najmanj 40 % žganje
Priprava
1. Steklenico napolnimo z listi in vršički citronske melise. Čezenj prelijemo žganje in zapremo.
2. Pustimo, da se vsebina vsaj 6 tednov namaka, zmes pa nekajkrat steklenico pretresemo.
3. Po vsaj šestih tednih, žganje odcedimo in shranimo v steklenici (stekleničkah).
4. Žličko melisinega pripravka lahko damo v vodo ali v čaj, na sladkor, kos kruha ali pa si z njim namažemo obolele mišice ali druga mesta na telesu.
Zanimivost
Samostanski recept iz leta pred 1800
Melisi lahko dodamo še veliki oman, limonino lupino, korenino angelike (zdravilni gozdni koren), encijan, galgant iz družine ingverjevk, ingver, cvetove kasije, korijander in muškatni orešček, kardamon, klinčke, poper in cimet. Namočimo za 3 mesece v prvovrsten konjak, ali pa v žganje in vodo v razmerju 1:1. Destiliramo in shranimo oziroma pustimo zoreti nekaj mesecev.