Italijanska lazanja in grška musaka. Vsaka jed zase je odliÄna. Pri lazanji ob omaki prevladujejo testene plošÄe, pri musaki jajÄevci in rahel priokus cimeta. Z nekoliko domišljije ju lahko pokombiniramo v eno jed. Pripravili smo lazanjo in musako v enem in dodali še rikota sir. Pripraven recept za to, da porabimo jajÄevce z vrta ali s tržne ponudbe in da si olajšamo kuho med tednom, saj pripravimo jed, ki jo lahko jemo vsaj dva dni.
Kako pripravimo kombinacijo lazanje in musake?
Potrebujemo
- 2 veÄja jajÄevca (melancana)
- pol limone
- 1 Äebulo
- 2 stroka Äesna
- 700 g mletega mesa
- malo origana in kumine
- malo cimeta
- konzervo pelatov v košÄkih
- 2 žlici masla
- 50 g moke
- 0,5 l mleka
- sol, muškatni orešÄek
- 250 g rikote
- 3 jajca
- kislo smetano
- nariban sir
- plošÄe za lazanjo
Priprava
1. V ponec damo toliko vode, da prekrije dno in vanjo damo mleto meso. Meso razgrnemo in mešamo, dokler voda ne povre, nato dodamo malo olja, Äesen in Äebulo ter vse prepražimo. ZaÄinimo s kumino, soljo, pelati in pol žliÄke cimeta. Zalijemo z malo vode in pokuhamo.
2. Pripravimo bešamel: na maslu prepražimo moko, poÄasi dodajamo mleko, solimo in dodamo malo muškatnega orešÄka. Mešamo, dokler se masa ne zgosti. Äe nastanejo grudice, zmiksamo še s paliÄnim mešalnikom. Nato primešamo rikoto in 3 jajca ter zmiksamo.
3. JajÄevce narežemo na zelo tanke rezine in jih pokapamo z limono, da ne potemnijo in ne grenijo. Ni jih veÄ potrebno soliti in pustiti, da spustijo vodo.
4. V pekaÄ damo najprej malo bešamela, da pokrijemo dno. Na to naložimo plošÄe za lazanjo, nanje narezane jajÄevce in vso mesno omako. Ponovno prekrijemo z melancani. Prelijemo z bešamelom in malo posujemo z naribanim sirom. Vse prekrijemo še s testenimi plošÄami za lazanjo, prelijemo z bešamelom, premažemo s kislo smetano in potresemo s sirom.
5. PeÄico segrejemo na 175 stopinj celzija in peÄemo okoli 30 minut, oziroma dokler se vrhnja plast ne zapeÄe.