AromatiÄna in zdravilna bazilika spada med obÄutljiva zelišÄa za konzerviranje, ker hitro oksidira. Zato je manj primerna za sušenje, pri Äemer se "izgubi" tudi veÄina vonja in jo je bolje zmrzniti ali konzervirati v olivnem olju. Bazilika je antioksidant in ima zdravilne uÄinkovine, saj pomirja, obnavlja jetra, odpravlja vnetja, lajša prebavne težave, pomaga pri prehladu in vroÄini, redÄi kri in celi rane, zato je prav, da je sopotnik v sodobni kulinariki. Baziliko jedi dodamo tik pred koncem kuhanja. Nismo se odloÄili za zahtevnejše sušenje bazilike, marveÄ ponujamo nasvete za njeno zamrzovanje in konzerviranje v olju, ker tako ohrani svojo moÄno aromo in barvo.
Kako konzerviramo baziliko?
Zmrzovanje bazilike
Oberemo jo previdno, najbolje zgodaj dopoldne, ko je najbolj aromatiÄna. Oberemo liste ali kar stebla z listi in nastavki cvetov (tik pred cvetenjem). Po potrebi jo operemo in osušimo. Nekateri baziliko sesekljajo, preden jo dajo v vreÄke, ali celo zamrznejo vsak list ali steblo posamiÄno. Naš nasvet je, da damo v vreÄko celotna stebla. Ko jo bomo potrebovali, bomo zamrznjene liste in stebla le zdrobili ter jih takoj dodali jedi.
Bazilika v soli in olivnem olju
Previdno potrgamo liste bazilike in jih naložimo na dno kozarca. Äez posipamo plast soli, nato ponovno plast bazilike, ki jo prekrijemo s soljo. MoÄno potlaÄimo in nalagamo izmeniÄno plast bazilike ter plast soli do zgornjega roba kozarca. Vse prelijemo z olivnim oljem in postavimo za nekaj dni na senÄno mesto, nato pa hranimo v hladilniku. Ko bomo baziliko potrebovali, bomo vzeli list iz kozarca in ga dodali jedi pred koncem kuhanja (peÄenja).