Po ruskem plemenitašu Stroganoffu (tudi Stroganow) poimenovana jed, je zelo hitra za pripravo. Obstaja več različic te jedi iz konca 19. st., najbolj znana je z govedino, čeprav se izvirni recept ni ohranil. Značilnost tega recepta je da meso, narezano na trakove, prepražimo skupaj s čebulo in zalijemo s "kislo" omako iz kisle smetane, gorčice in paradižnikove mezge. Običajno se kot priloga k jedi Stroganoff doda riž.
Kako za hitro kosilo pripraviti puranji zrezek na način Stroganoff?
Potrebujemo
- puranji zrezek
- čajno žličko masla
- malo čebulo
- šampinjone v konzervi
- 2 srednje veliki kisli kumarici
- čajna žlička gorčice
- malo paradižnikove mezge
- sol, poper, malo rdeče paprike
- 2 žlici kisle smetane
- žlička moke
Priprava
1. Najprej pristavimo riž ... Nato puranje meso narežemo na trakove (to lahko naredimo že na predvečer in damo meso v marinado) in prepražimo na maslu.
2. Dodamo nasekljano čebulo in šampinjone. Prepražimo. Dodamo na trakove narezani kisli kumarici. Zalijemo z malo vode in začinimo.
3. V skodelici zmešamo kislo smetano, gorčico in moko. Primešamo k mesu in 10 minut počasi kuhljamo. Vmes nekajkrat premešamo. Postrežemo z rižem (dodali smo mu nasekljano rukolo).