Piroške so žepki, praviloma iz kvašenega testa in so lahko polnjeni z mesom, zelenjavo, sadjem, skuto, sirom ... Zapeče se jih lahko v pečici ali ocvre na olju. Najbolj poznani so v ruski, vzhodnoevropski in finski kuhinji. Piroške so odlične kot predjed, glavna jed ali sladica. V vsaki državi imajo drugačen način pripravljanja pirošk: ponekod testu dojajajo krompir, drugje sir, v ruski kuhinji znajo pripraviti bistveno večje kot drugje ...
Piroške smo pripravili po najenostavnejšem receptu, in jih napolnili s šunko ter sirom (nekatere tudi z marmelado). Ene smo zapekli v pečici, druge pa na olju. Obojne so odlične in smo prve postregli kot predjed, druge pa k zeliščnemu čaju.
Na koncu dodajamo še video z YouTuba o pripravi pirošk.
Kako pripravimo piroške?
Potrebujemo
- 230 g moke
- pol žličke sladkorja
- pol žličke soli
- pol vrečke suhega kvasa
- 2 žlici mehkega masla (ali olja)
- 2 jajci
- 6 jedilnih žlic toplega mleka
- šunka
- sir
- listi zelene - kisla smetana
Priprava
1. K moki dodamo sladkor in kvas (soli še ne). V sredino kupčka naredimo luknjico in damo vanjo stopljeno maslo (olje), eno jajce, toplo (ne vroče) mleko. Premešamo, dodamo sol in dobro pregnetemo. Damo v skledo, pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo mesto, da vzhaja. Testo mora dobiti še enkrat večji volumen.
2. Medtem pripravimo maso za polnjenje pirošk. Šunko narežemo, sir naribamo, zeleno sesekljamo in vse premešamo. Dodamo še kislo smetano.
3. Vklopimo pečico na 175 stopinj. Vzhajano kvašeno testo še hitro pregnetemo, nato pa od celotnega testa odtrgamo kupčke, ki jih razvaljamo v okroglo obliko.
4. Sredino napolnimo z maso.
5. Preganemo in robove stisnemo s kazalcem, da nam masa ne uide. Piroške položimo na peki papir v pekaču, jih pokrijemo in jih še pustimo vzhajati okoli 15 minut.
6. Premažemo s prežvrkljanim jajčkom ali stopljenim maslom in damo peči približno 15 minut.
Jemo lahko tople ali hladne. Postrežemo kot predjed, prigrizek "za zmes" ali samostojno jed. S sladkim polnjenjem pa postrežemo h kavi, čaju, vroči čokoladi ali kakavu.
Dodajamo še video z YouTuba o pripravi pirošk z mesom. Povezava