V prihodnje bomo objavili kar nekaj receptov, ki bodo ustrezali tistim, ki morajo zaradi sladkorne bolezni izbirati ustrezne jedi in sestavine. Velja, da gre pravzaprav za zdrav naÄin prehranjevanja, ki se zato priporoÄa tuDi vsem drugim. Pri slašÄicah so sladkorni bolniki zagotovo bolj prikrajšani, zato smo tokrat pripravili mafine iz polnozrnate in kamutove moke ter malo pšeniÄne moke. Poleg drugih okusnih sestavin smo dodali še rikota sir.
Kako pripravimo mafine iz polnozrnate in kamutove moke ter sira rikota?
Potrebujemo
Suhe sestavine zmešamo v eni skledi
- skodelico ponozrnate moke
- pol skodelice kamutove moke
- pol skodelice pšeniÄne moke
- 2 žliÄki pecilnega praška in žliÄko sode bikarbone
Mokre sestavine zmešamo v drugi skledi
- 2 jajci
- žlico javorjevega sirupa
- žliÄko cimeta
- malo muškatnega orešÄka
- 1 dcl mleka
- 1/3 skodelice olja
- pol posodice sira rikota (125 g)
- pest rozin
- 1 fino naribano neolupljeno jabolko
1. V skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom in sodo bikarbono. PeÄico segrejemo na 175 stopinj celzija in pripravimo modelÄke za mafine.
2. V drugi skledi stepamo jajÄka z javorjevim sirupom, cimetom in muškatnim orešÄkom. Dodamo olje, mleko, rikota sir in naribano jabolko. Vse premešamo.
3. Suhe sestavine dodamo mokrim in zelo na hitro premešamo!!
4. V modelÄke damo po žlico mase. Äe želimo "prekipevajoÄe" mafine, modelÄke napolnimo do vrha, sicer pa le do treh Äetrtin. PeÄemo okoli 20 minut, oziroma dokler preizkus z zobotrebcem ne pokaže, da so mafini peÄeni.
Fino je, Äe lahko mafine pojemo takoj, ko se ohladijo. Za to, da ostanejo mehki, jih lahko shranimo v škatli za pecivo.