Za sladico si lahko omislimo tudi nekoliko drugačen puding. Predlagamo tapiokin puding. Kroglice tapioke se dajo pri nas dobiti v trgovinah z naravno prehrano. Kroglice je treba pred uporabo namakati najmanj dve uri, še bolje čez noč. Medtem ko kuhamo puding, ga je treba ves čas narahlo mešati, da se ne oprime dna. Pripravili smo dva okusa tapiokinega pudinga, in sicer vanilijevega ter čokoladnega.
Tapiokin puding lahko jemo topel ali hladen.
Kaj je tapioka? Kroglice pridobivajo iz korenine drevesa manioka, ki rase v Južni Ameriki, predvsem v Braziliji in nekaterih tropskih državah. Tapioka je bogato ogljikohidratno živilo (glikemični indeks 85) in se v živilski industriji uporablja za zgoščevanje, npr. pudingov, omak, juh. Sama tapioka je brez okusa in se ji tako lahko okus poljubno dodaja. Kupimo jo lahko kot moko ali v obliki večjih in manjših kroglic.
Kako pripravimo tapiokin puding?
1. Tapioko namočimo v vodi v razmerju 1: 3 vsaj za dve uri, še bolje čez noč. Nato jo odcedimo.
2. Na blagem olju zavremo mleko in mu dodamo odcejeno tapioko ter sladkor po okusu. Mešamo in počasi kuhljamo glede na čas, ki je zapisan na embalaži za kuhanje tapioke. Med kuhanjem bodo tapiokine kroglice postale prozorne.
3. Prežvrkljamo jajček in mu dodamo nekaj žlic vroče tapiokine zmesi. Jajček med stalnim mešanjem vmešamo v puding. Mešamo še nekaj minut in odstavimo.
4. Po kakšnih 5 minutah vmešamo žličko vanilijevega ekstrakta. Vroč tapiokin puding nalijemo v ustrezne skledice. Če želimo dvobarven puding, pustimo nekaj tapiokinega pudinga v loncu in mu primešamo košček jedilne čokolade. Mešamo tako dolgo, da se stopi in nato prelijemo čez vanilijev tapiokin puding.
Tapiokin puding lahko kombiniramo s poljubnim sadjem.
Na YouTubu je kar nekaj filmčkov o pripravi tapiokinega pudinga. Tukaj je povezava do enega izmed njih.