Sladice v kozarcu so zmeraj dobro sprejet desert. Priravimo jih lahko vnaprej in zelo hitro. Ponujamo nekaj idej za pripravo sladic iz kozarca. Z različnimi okusi se lahko poigravamo. Še posebej je različnost okusov zaželena pri nalaganju plasti v kozarce. Prosti domišljiji je prepuščena zanimiva izbira kozarca, nalaganje različnih plasti v kozarec in dekoriranje sladice.
S primerno izbiro sestavin, v katerih ni ali je zelo malo sladkorja, je to lahko tudi sladica za diabetike (sveži sir, rikota, jogurt, jagode, cimet, želatina ...)
Kako pripravimo sladico iz kozarca?
Potrebujemo
- 0, 5 kg svežega sira (mi vzamemo E.Leclercov), lahko pa vzamemo tudi rikota sir
- 2 dcl kisle smetane (varianta je jogurt, lahko z okusom - sadni, kavni ...)
- 0, 2 dcl stepene sladke smetane
- liste želatine (število prilagodimo količini, ki jo pripravljamo)
- malo ruma (ali drugega alkohola, šeri, borovničevec ...)
- malo cimeta
- 1 vanilin sladkor (po želji še sladkor v prahu za bolj sladkosnede)
- še marsikak dodatek ali okus po lastni domišljiji
- nekaj baby piškotov
- žlica marmelade zmešana z žlico ruma (ali drugega alkohola) - za otroke to seveda črtamo in dodamo sadni sok
1. Svežemu siru dodamo sestavine, ki smo jih zapisali v prvem delu. Če želimo različne okuse, oddvojimo polovico mase in ji dodamo želen okus (npr. stopljeno čokolado ali zmiksane jagode ali borovnice, jogurt s specifičnim okusom, npr. kave in tako dalje ...)
2. V visok kozarec damo najprej na dno zlomljen baby piškot in ga namočimo z mešanico marmelade in alkohola (za otroke sadnega soka). Čez to, do tretjine nalijemo prvo kremo, in dodamo izbrano sadje. Čezenj sledi druga krema izbranega okusa. Ponovno dodamo sadje.
3. Postavimo za kakšni dve uri na hladno. Preden postrežemo, okrasimo s sladko smetano. Slednjo lahko posipamo še z mrvicami ali M&M bonboni, ali s sadjem, prelijemo s čokoladnim ali vanilijevim prelivom ... nato pa presenetimo sladkosnedneže.