Zdravnik nam predpiše antibiotik, kadar oceni, da so nas "napadle" bakterije, saj antibiotik proti virusom nima uÄinka. Vedno jemljemo le antibiotik, ki nam ga je predpisal zdravnik in ne jemljemo tujih antibiotikov ali si jih priskrbimo na svojo roko. Antibiotike je treba pojesti do konca, oziroma v skladu z doloÄenim Äasom zdravljenja, in sicer tako kot je zapisano v navodilih. Äe jih jemljemo na 8 ur, potem se moramo držati tega ritma (odstopanje je lahko le pol ure) in si nastaviti pameten urnik jemanja antibiotikov glede na naš tempo življenja. Äe smo pozabili vzeti antibiotik, ne smemo pri naslednjem odmerku vzeti veÄjo dozo od predpisane.
Kaj je še dobro vedeti, ko jemljemo antibiotike?
Slika: http://www.newhealthguide.org
Ob jemanju antibiotikov jemljimo tudi vitamin C, saj antibiotiki uniÄujejo tako slabe kot tudi dobre bakterije, kar negativno vpliva na naš imunski sistem. 500 mg vitamina C razdelimo v dva dnevna odmerka in ga užijemo 2 uri po obroku. Vitamin C namreÄ uniÄuje vitamin B12, ki ga dobimo s prehrano.
Zelo zaželeno je tudi jemanje vitamina B, da nadoknadimo tiste, ki jih izgubimo zaradi zdravljenja z antibiotiki.
Foto: http://articles.mercola.com
Uživajmo še jogurt z aktivnimi kulturami (na primer bifidus), da prepreÄimo razvoj glivic. Izogibajmo se hrani, ki povzroÄa njihov razvoj, kot so mleko in mleÄni proizvodi, sladkarije, gobe, kvas, hrana s plesnijo, orešÄki.
Jejmo tudi hrano, ki je bogata z vlakninami, torej zelenjavo in sadje.
Jogurt z aktivnimi kulturami si lahko pripravimo sami.
Foto: http://thecountrybasket.com
Recept je naslednji
1. Liter mleka (ne alpskega) zavremo do 40 stopinj cellzija in odstavimo z ognja. Äe želimo gostejši jogurt, potem vzamemo manj mleka.
2. Primešamo 2 žlici jogurta, ki vsebuje zaželene aktivne kulture in dobro premešamo.
3. Pokrijemo s krpo in pustimo stati izven hladilnika. Lahko prelijemo tudi v termos steklenico in zmes pustimo v njej 10 ur.
4. Po tem Äasu zmes ponovno premešamo in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Rok trajanja tako pripravljenega jogurta bo tudi do 2 tedna.
Za naslednjo pripravo jogurta, prihranimo 2 žlici domaÄega jogurta in ponovimo postopek.