Hm, jagode imamo radi, poleg slastnega okusa so tudi zdrave in nizkokalorične.100 g jagod ima zgolj 46 kalorij. Jagode naj bi zniževale krvni tlak in sladkor,preprečevale nastanek črevesnega raka, saj so antioksidant. Vzpodbujajo presnovo, pri dietah pa so med drugim zaželene tudi ker zmanjšujejo apetit. Najbolj zdravilne in okusne so zagotovo sveže jagode, vabijo pa tudi k pripravi številnih izvrstnih sladic.
Pripravili smo najenostavnejšo in najhitrejšo sladico iz jagod. Brez dodanega sladkorja bo razveseljevala tudi diabetike, ljudje, ki imajo težave s ščitnico pa naj jagod pojedo le za vzorec. Sladica z nekaj domišljije ponuja številne še bolj vabljive in grešne variante.
Kako pripraviti najhitrejšo in najenostavnejšo sladico iz jagod?
Potrebujemo
- jagode (za 3 osebe 500 g jagod)
- 1 banano
- malo ruma ali drugega alkohola
- cimet po okusu
- 1 vanilin sladkor
- sladkor v prahu po okusu (za diabetike brez sladkorja ali s stevio)
Priprava
1. V višjo posodo damo očiščene in na dva ali štiri dele narezane jagode in narezane banane. Dodamo še ostale sestavine.
2. Piriramo s paličnim mešalnikom (ne čisto do tekoče zmesi, tu in tam naj ostane še kakšen kompaktnejši košček jagode). Postrežemo v desertnih skledicah ali višjem kozarcu.
Razvajamo se lahko še tako, da
- dodamo sladoled in smetano
- skuhamo vanilin puding in damo jagodno mešanico na vrh (pa še malo smetane in čokoladnih mrvic)
- za bolj dietno in osvežilno mešanico v jagode vmešamo jogurt
- v kozarec naložimo različne plasti: spodaj namočen baby piškot, čez jagode, nato plast pudinga ali vanilijeve kreme, jagode, na vrhu pa sladoled in smetano
- v jagode damo rikota sir in piriramo.
Prepričani smo, da imate sami še več odličnih zamisli. Želimo veliko užitkov ob okusnih domačih slovenskih jagodah.