Curry je zagotovo najbolj znana tradicionalna indijska jed, ki nudi številne možnosti priprave in je zato pripravna enolonÄnica za ljudi z domišljijo.Osnova domala vsakega curryja so Äebula, Äesen in ingver ter ustrezne zaÄimbe, ostali dodatki so stvar okusa. Danes curry ni priljubljen le v Indiji, popularen je tudi na Japonskem, Tajskem, Maleziji in drugje. Kot na primer pri Britancih, ki so ga kot kolonizatorji Indije v 18. stoletju, prenesli tudi v svojo kulinariko.
Za pokušino smo pripravili curry s pišÄancem in kokosovim mlekom. Recept je na tej povezavi.
Kaj je še dobro vedeti o pripravi curryja?
V PETIH KORAKIH DO DOBREGA CURRYJA
1. Curry je enolonÄnica in zato zanj vedno potrebujemo veliko tekoÄine, vode ali juhe, ki se pod vplivom dodanih sestavin spremeni v okusno omako.
2. Omako moramo zgostiti in za to lahko uporabimo razliÄne sestavine. Zgostimo jo lahko z uporabo Äebule, jogurta, kokosove kreme, smetane, mletih orešÄkov ali pirirane leÄe.
3. ZaÄimbe dajo curryju poseben okus, vendar moramo paziti na primerno koliÄino posamezne zaÄimbe, da se med seboj okusi ne izkljuÄujejo. Nekatere zaÄimbe prepražimo na olju (na primer semena koriandra ali gorÄiÄna semena, Äili, kurkumo ...). Olje moÄno segrejemo preden dodamo zaÄimbe, nato pa vroÄino zmanjšamo, zaÄimbe pa med praženjem nenehno mešamo. Tako dobi curry primeren okus. Pazimo, da jih ne zažgemo. Druge zaÄimbe curryju zgolj dodamo (na primer poper). ZaÄimba curry, ki jo pri nas dodajamo jedi curry, je skupno ime za mešanico tudi do 40 zaÄimb.
4. Curry skuhamo do konca pri majhni temperaturi in lonec med kuhanjem vedno pokrijemo.
5. Vrste curryja so zelo razliÄne. Lahko je mesni, ribji, zelenjavni, sadni. Indijci obožujejo zelenjavne curryje, kjer so klasiÄne kombinacije cvetaÄa in krompir ali krompir in grah. Vse vrste mesa in razliÄne vrste rib so prav tako pripravne sestavine za curry. Pri sadnih curryjih uporabimo raznovrstno eksotiÄno in drugo sadje, ki ga kombiniramo z zaÄimbami v sladki ali pikantni kombinaciji. Curryji so lahko zgolj sadni ali pa sadje kombiniramo z mesom.